Kim Jong-un testează armele Coreei de Nord, în timp ce Coreea de Sud se pregătește să-și instaleze noul președinte. După ani de impas, în urma discuțiilor nucleare eșuate, tensiunile în peninsula coreeană sunt în creștere. Lumea se poate uita în altă parte, dar Coreea de Nord devine din ce în ce mai greu de ignorat.
În urmă cu cinci ani, Coreea de Nord testa cu furie rachete care ar putea, teoretic, să livreze bombe nucleare în Statele Unite, iar președintele său de atunci, Donald Trump, amenința că va răspunde cu „foc și furie”.
Apoi s-a întâmplat ceva remarcabil. Noul președinte al Coreei de Sud la acea vreme, Moon Jae-in, l-a convins pe Trump să se întâlnească cu Kim Jong-un. A fost prima dată când un președinte american în exercițiu se întâlnea cu liderul Coreei de Nord. A urmat o serie de summit-uri istorice, stârnind speranța că Nordul ar putea fi de acord să renunțe la armele sale nucleare, iar cele două Corei vor face pace.
Punctul culminant a fost când președintele Moon, fiul refugiaților nord-coreeni, a sosit în capitala Phenian și a ieșit pe un stadion plin, strângând mâna adversarului său. Publicul nu știa ce să facă, își amintește profesorul Moon Chung-in, consilierul președintelui la acea vreme. Li s-a spus că acest om era dușmanul lor, dar el propunea pacea. Cei 150.000 de spectatori nord-coreeni au izbucnit în aplauze zgomotoase, notează BBC.
Dar, pe măsură ce președintelui Moon i s-a încheiat mandatul, speranțele se năruie. Când un acord nuclear între Statele Unite și Coreea de Nord s-a prăbușit în 2019, la fel și discuțiile dintre cele două Corei. De atunci a existat un impas. Între timp, Coreea de Nord a continuat să-și dezvolte armele de distrugere în masă și le testează cu o frecvență alarmantă. Doar că de data aceasta, pandemia și acum războiul din Ucraina au întors ochii lumii în altă parte.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Timp de cinci ani guvernul Moon a păstrat pacea în timpul uneia dintre cele mai mari crize din relațiile inter-coreene. Președintele sud-coreean a încercat tot ce a putut pentru a convinge nord-coreenii să se întoarcă la discuții, dar, făcând acest lucru, a fost acuzat că a liniștit unul dintre cei mai brutali dictatori ai lumii.
Un singur lucru este sigur. Kim Jong-un dezvoltă arme nucleare, în ciuda numeroaselor sancțiuni internaționale menite să-l împiedice să facă acest lucru. Armele lui devin din ce în ce mai sofisticate și periculoase. În martie, regimul a testat prima rachetă balistică intercontinentală, pentru prima dată de la începutul summit-urilor din 2018, și a zburat mai departe și mai mult decât oricare dintre cele testate anterior.
Dar îmbrățișările și strângerile de mână s-au terminat. Coreea de Sud a ales un nou președinte, un fost procuror, fără experiență politică. Într-un interviu recent, Yoon Suk-yeol a descris Coreea de Nord drept „principalul inamic” al Sudului și a promis că va adopta o abordare dură a escaladărilor sale militare. El a mai precizat că va discuta cu omologul său nord-coreean doar dacă arată că este serios în privința denuclearizării.
Majoritatea experților sunt de acord că Coreea de Nord nu are nicio intenție de a renunța la armele sale nucleare. Ajunsese la această concluzie cu mult înainte ca războiul din Ucraina să evidențieze pericolele renunțării la astfel de arme. Acest lucru dă strategiei domnului Yoon „șansă zero de a lucra”, potrivit lui Chris Green, un consultant pentru International Crisis Group, o organizație care lucrează pentru prevenirea războaielor.
Mai mult, în timpul campaniei sale, Yoon a afirmat că va lansa o lovitură preventivă asupra Coreei de Nord pentru a-i distruge armele, dacă ar exista semne că țara este pe cale să lanseze un atac. Nordul a dezvoltat o serie de rachete cu rază scurtă de acțiune, iar Chris Green prezice o cursă a înarmărilor între Nord și Sud, ambele își construiesc arsenalul și îl testează mai des.
„Aceste acțiuni nu ar trebui să ducă la război, dar ar putea duce la o greșeală de calcul de către ambele părți. Acesta este cel mai mare pericol în acest moment”, crede acesta.
Există o neliniște în Seul cu privire la ceea ce urmează, deoarece Coreea de Nord testează în mod inevitabil limitele noului guvern. Lumea se poate uita în altă parte, dar Coreea de Nord devine din ce în ce mai greu de ignorat.