Iată că suntem în Postul Paștelui, iar pentru creștini, această perioadă este una foarte importantă. Mulți dintre părinții care postesc își învață și copiii despre post, perioadă de purificare trupească și sufletească. Cu toate acestea, nu mulți știu de la ce vârstă trebuie să țină copiii post. Iată care este vârsta de la care cei mici ar trebui să postească, potrivit duhovnicilor.
După cum bine știm, alimentația copiilor trebuie să fie diversificată. Conform duhovnicilor, până la vârsta de 7 ani, cei mici nu sunt nevoiți să postească și au voie să consume tot ce doresc pe tot parcursul anului.
În schimb, copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani ar trebui să postească în următoarele perioade:
După ce au împlinit 12 ani, copiii trebuie să postească în toate perioadele de post de peste an, la fel cum fac și adulții, potrivit crestinortodox.ro. Cu toate acestea, preoții recomandă ca, în timpul postului, alimentația celor mici să fie cât mai diversificată, pentru ca această perioadă să nu devină o obligație neplăcută pentru aceștia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Părinții care doresc să își educe pruncii în tradiția creștină se întreabă de multe ori de la ce vârstă trebuie să țină copiii post. Deși cei mici sunt dezlegați de obligativitatea postului până la vârsta de 7 ani, părinții au totuși datoria să le insufle acestora dorința de a posti cât mai devreme.
Evident, cel mai bun mod de a face acest lucru este prin postirea lor. Duhovnicii spun că un copil poate să înceapă să țină post de la orice vârstă, însă acest lucru trebuie să survină în mod firesc, fără o obligație din partea părinților.
„Copilul trebuie hrănit astfel, încât odată cu dezvoltarea trupului, aducătoare de putere și sănătate, să nu-i aprindem în suflet patima îmbuibării pântecelui. Să nu ne uităm că este mic, ci chiar din primii ani să-i potolim trupul atras de păcat și să-l învățăm să-l domine, pentru ca în adolescență, în tinerețe și mai târziu să stăpânească cu ușurință această necesitate”, spunea Sfântul Teofan Zăvorâtul, potrivit doxologia.ro.
Postul Paștelui sau Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post de peste an. Prin durata lui de 40 de zile, Postul Paștelui ne amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Adică cele 40 de zile în care Moise a așteptat să primească cuvintele Tatălui Ceresc pe lespezile de piatră.
Așadar, putem spun că, postind timp de 40 de zile, creștinii ortodocși se învrednicesc să primească pe Cuvântul Domnului întrupat și născut din Sfânta Fecioară Maria. Totodată, Postul Mare amintește și de postul de lungă durată al drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Hristos.
În scrierile bisericești putem observa repetarea numărului 40. Se pare că, în sens religios, acesta are o însemnătate deosebită. După cum bine știm, Potopul lui Noe a durat nu mai puțin de 40 de zile și 40 de nopți. Totodată, Iezechiel a stat întins 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai iudeilor.
Tot 40 de ani au domnit și primii regi ai poporului ales, adică David și Solomon. Otniel, Debora și Barac, Ghedeon, Eli și Ioaş au fost alți regi sau drepți judecători care au domnit vreme de 40 de ani.