De ce valul 4 al pandemiei ar putea fi mai periculos decât cele anterioare. Specialiştii avertizează că România ar putea depăşi din nou 10.000 de cazuri covid pe zi

Nicu Stan 13.08.2021, 15:29
De ce valul 4 al pandemiei ar putea fi mai periculos decât cele anterioare. Specialiştii avertizează că România ar putea depăşi din nou 10.000 de cazuri covid pe zi

Oamenii de știință au anunțat de ce valul 4 al pandemiei ar putea fi mai periculos decât cele anterioare. Specialiştii trag un semnal de alarmă și spun că România ar putea depăşi din nou 10.000 de cazuri de infectări cu covid pe zi.

Avertisment din partea oamenilor de știință. Valul patru, mai periculos decât cele care au trecut

S-a aflat de ce valul 4 al pandemiei de coronavirus ar putea fi mai periculos decât celelalte. Specialiştii avertizează că România ar putea depăşi din nou 10.000 de cazuri covid pe zi. Cercetătorul Octavian Jurma avertizează în ceea ce privește pandemia de coronavirus pe fondul răspândirii variantei Delta a coronavirusului. Astfel, doctorul avertizează că, în luna octombrie, vom ajunge la 5.000 de noi cazuri pe zi.

Octavian Jurma a prezentat, într-o postare pe Facebook, un tabel în care demonstrează că suntem într-o creștere accelerată a infectărilor.

Cercetatorul Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru al pandemiei
Cercetatorul Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru al pandemiei

Se poate ajunge la 10000 de cazuri de infecții pe zi

Medicul reamintește că un număr mare de infectări duce la mai multe internări la ATI și decese și precizează că, în cel mai pesimist scenariu, am putea depăși vârful înregistrat în primul val al pandemiei, de 10.000 de cazuri pe zi.

”Am intrat în a 5-a săptămână de creștere accelerată și creșterea cazurilor noi începe să fie urmată de creșterea internărilor în spitale, a internărilor la ATI și a deceselor.

Este nevoie de indicatori derivați

Diferența dintre o creștere liniară a numărului de cazuri (cum pretind unii politicieni) că avem în România și o creștere accelerată e mai greu de depistat pe curba oficială a cazurilor noi.

Pentru a identifica cu ușurință trendurile, avem nevoie de indicatori derivați, cum este acest „accelerometru” pandemic.  Aici o creștere liniară (viteză constantă) se vede ca zero sau variații foarte mici ale accelerației.

Creșterea neliniară

Creșterea neliniară (accelerată) se vede ca o deviație pozitivă (roșu), iar scăderea vitezei de creștere ca o deviație negativă (verde).

În graficul de mai jos se vede că valul 4 a debutat deja de 4 săptămâni și că accelerația a atins cele mai mari valori înregistrate până acum în pandemie. Valul Delta-4 a început deja să bată recordurile absolute a pandemiei de până acum”, a scris medicul Octavian Jurma.

Valul 4, mai puțin predictibil pe termen lung

Medicul mai susține că, pe baza datelor din tabel, noul val al pandemiei este mai puțin predictibil pe termen lung.

”Este puțin probabil că valul 4 să semene cu valul 3 (care a avut doar 6 săptămâni de creștere accelerată) și este mult mai probabil să aibă un profil similar valului 2.

Valul 2, compus din două perioade de creștre accelerată

Valul 2 a avut 2 perioade de câte 2 luni (8 săptămâni) de creștere accelerată între care am avut un scurt platou în luna august. De altfel, nici între valul 2 și 3 nu am revenit la nivelul de bază de la care am plecat în vară, ceea ce face ca valul Delta 4 să fie mult mai puțin predictibil pe termen lung.

Singurul lucru pe care îl știm cu mare probabilitate este că valul 4 va ajunge minim la nivelul valului 3  (5,000 de cazuri pe zi) cel târziu la mijlocul lunii octombrie 2021 și că școlile se vor deschide pentru prima dată în val (în septembrie 2020 și februarie 2021 s-a deschis în platou).

Ce urmează după, mister total

Ce urmează după e o necunoscută, dar cel mai pesimist scenariu pe care îl contemplăm este atingerea și/sau depășirea vârfului de 10000 de cazuri pe zi din valul 1”, a conchis Octavian Jurma.

Urmăriți Impact.ro și pe