De ce unele taxiuri din New York sunt verzi, de fapt. Secretul din spatele acestei culori

Beatrice Dumitru 10.10.2022, 12:16
De ce unele taxiuri din New York sunt verzi, de fapt. Secretul din spatele acestei culori

New York este unul dintre cele mai importante orașe la nivel global de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un oraș multicultural, în care se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte și unde 30% din populație este străină. Însă orașul este renumit pentru culorile taxiurilor care transportă pasageri în toate colțurile metropolei.

Culorile taxiurilor din New York

New York are clădiri impunătoare și de mare interes, precum Empire State Building, Catedrala Saint Patrick sau Oculus. Dar, dacă New York-ul este cunoscut în întreaga lume pentru ceva, este pentru taxiurile sale galbene. De ce au această culoare?

Deși taxiurile galbene sunt cele mai faimoase, taxiurile din New York pot fi și verzi. Ele diferă de domeniile în care operează. Taxiurile galbene pot transporta pasageri în toate colțurile celor cinci cartiere ale orașului: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx și Staten Island. În schimb, taxiurile verzi au voie să transporte pasageri doar în: Staten Island, Upper Manhattan, Bronx, Brooklyn și Queens, cu excepția aeroporturilor La Guardia și John F. Kennedy, notează Okdiario.

Cum au apărut taxiurile în New York

Electric Carriage and Wagon Company a fost prima companie de taxiuri din New York, care și-a început activitatea la sfârșitul secolului al XIX-lea cu 12 trăsuri. Până la începutul secolului al XX-lea, a devenit Compania de vehicule electrice și avea în jur de 1.000 de taxiuri electrice pe străzile orașului.

Compania de vehicule electrice s-a prăbușit în 1907, iar trăsurile au fost din nou cea mai utilizată formă de transport în New York. La începutul aceluiași an, Harry N. Allen a decis să creeze un serviciu de taxi și să stabilească o structură a tarifelor pe kilometraj. Pentru a pune în funcțiune serviciul, a importat 65 de vehicule pe benzină din Franța și a fondat New York Taxicab Company.

La început, taxiurile erau vopsite în roșu și verde. Cu toate acestea, Allen a decis să le revopsească în galben dintr-un motiv foarte simplu: se vedeau mai bine de la distanță. Până în 1908, compania avea nici mai mult, nici mai puțin de 700 de taxiuri pe străzile orașului.

Comisia pentru taxiuri și limuzine din New York a stabilit cerințe foarte stricte pentru culoarea taxiurilor din New York încă din 1960. Exteriorul vehiculelor trebuie să fie vopsit în galben, iar șoferii trebuie să trimită comisiei mostre de culoare ale vopselei pentru aprobare.

Tarifele pentru taxiurile galbene și verzi sunt aceleași. În prezent, în New York există aproximativ 150.000 de taxiuri

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...