De ce subvarianta Omicron BA.5 este o mare problemă. Anthony Fauci: „Cei infectați în primele valuri chiar nu au o protecție bună”

Beatrice Dumitru 15.07.2022, 10:12
De ce subvarianta Omicron BA.5 este o mare problemă. Anthony Fauci: „Cei infectați în primele valuri chiar nu au o protecție bună”

Încă o dată, Covid-19 pare să fie peste tot. BA.5, parte a familiei Omicron, este cea mai recentă variantă de coronavirus care a provocat valuri larg răspândite la nivel global. Potrivit celui mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, aceasta a reprezentat 52% dintre cazurile secvențiate la sfârșitul lunii iunie, în creștere de la 37% într-o săptămână.

Ce este subvarianta BA.5

După ce valul Omicron a răscolit Statele Unite, în ianuarie, și creșterea mai mică a cazurilor în primăvară cauzată de subvarianta BA.2, ar fi putut părea că noul coronavirus ar putea fi ignorat pentru o perioadă. Identificată pentru prima dată în ianuarie, subvarianta a fost urmărită de OMS din aprilie.

Dar, dintr-o dată, mulți oameni care s-au confruntat cu Covid-19 chiar în martie sau aprilie s-au trezit epuizați, tusind și cu teste pozitive pentru coronavirus. Cum s-ar putea întâmpla asta din nou și atât de curând? De data aceasta, vinovată este o altă subvariantă Omicron, numită BA.5, care are trei mutații-cheie în proteina Spike și provoacă infectarea celulelor noastre.

De ce subvarianta Omicron BA.5 este o mare problemă. Anthony Fauci: „Cei infectați în primele valuri chiar nu au o protecție bună”
BA.5 este nouă subvariantă Omicron a coronavirusului.

În puțin peste două luni, BA.5 și-a întrecut predecesoarele pentru a deveni cauza dominantă a Covid-19 în Statele Unite. Săptămâna trecută, această subvariantă a provocat aproape două din trei noi infectări cu Covid-19 în această țară, notează CNN.

Ce spun studiile

Studiile de laborator ale anticorpilor din sângele persoanelor care au fost vaccinate sau recuperate în urma infectărilor recente cu Covid-19 au analizat cât de bine rezistă BA.5. Așadar, oamenii care au avut Covid în timpul iernii sau chiar primăvara pot fi din nou vulnerabili la virus.

Nu știm despre severitatea clinică a BA.4 și BA.5 în comparație cu celelalte subvariante ale noastre Omicron. Dar știm că este mai transmisibil. Persoanele cu infecție anterioară, chiar și cu BA.1 și BA.2, sunt probabil încă expuse riscului de BA.4 sau BA.5”, a spus directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, la o întâlnire a echipei de răspuns la Covid-19 de la Casa Albă.

Poate că nu pare o problemă foarte mare, deoarece vaccinurile și tratamentele mai bune au redus dramatic riscul de deces din cauza Covid-19, dar cu toate acestea, aproximativ 300 până la 350 de oameni mor, în medie, în fiecare zi din cauza Covid-19.

Este inacceptabil. Este prea mare”, a declarat dr. Ashish Jha, coordonatorul echipei de răspuns la Covid-19 de la Casa Albă.

Spitalizările zilnice sunt, de asemenea, în creștere în Statele Unite, în timp ce numărul de pacienți care au nevoie de terapie intensivă a crescut cu aproximativ 23% în ultimele două săptămâni. Și alte țări se confruntă cu valuri BA.5.

Anthony Fauci, despre subvarianta BA.5

Un studiu recent care a comparat sănătatea persoanelor care au fost infectate o dată sau de mai multe ori cu Covid-19 a constatat că riscul de probleme de sănătate noi și uneori de durată crește cu fiecare infectare ulterioară. Deși vaccinarea reduce riscul de  îmbolnăvire, un anumit procent de oameni au simptome de durată după o nouă infectare.

De aceea, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase din SUA, a recomandat folosirea tuturor instrumentelor disponibile pentru a opri răspândirea virusului, inclusiv purtarea măștii și distanțarea socială.

Trebuie să menținem virusul la cel mai scăzut nivel posibil, iar aceasta este cea mai bună apărare a noastră. Dacă un virus nu se reproduce și se răspândește foarte robust, îi oferă mai puține șanse de mutație, ceea ce conferă mai puține șansa evoluției unei alte variante. Fiecare variantă nouă are un mic avantaj de transmitere față de cea anterioară”, a spus Antony Fauci.

Acesta a mai spus că cei infectați în primele valuri ale coronavirusului „chiar nu au o protecție bună” împotriva celei mai recente subvariante BA.5.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...