Pe 26 octombrie este prăzmuită sărbătoarea Sfântului Dumitru. Această zi are o semnificație aparte, fiind încărcată de semnificații și tradiții. Potrivit tradiției românești, în această zi se pun conserve la murat. Fie că vorbim despre varză, gogoșari sau castraveți, gospodinele nu ratează ocazia de a-și umple cămara. Astfel că, acestea exlică și de ce este bine să pui legume la murat, în ziua Sfântului Dumitru.
Potrivit gospodinelor, dacă vrei sa faci totul după cutume , atunci trebuie neapărat să umpli un butoi cu varză de Sfantul Dumitru. Motivul este acela că, legumele trebuie să se mureze până se intră în Postul Crăciunului. Mai mult, de exemplu, varza la murat se mai pune și de Sfântul Andrei, pentru ca aceasta să fie tocmai bună de mâncat atunci când intri în Postul Crăciunului. Iată 7 rețete de murături, pe care le poți pune cu ocazia acestei sărbători.
În fiecare an, gospodinele pun varză la murat. Nu este deloc complicat, însă trebuie să urmezi cu atenție pașii, pentru ca varza să reziste pe perioada iernii. În primul rând, varza trebuie să fie copată. Saramura se pregătește la cântar: la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături, scrie antenasatelor.ro.
Așezi pe fundul butoiuliu câțiva butuci de lemn. Puneți apoi crenguțe de cimbru, piper, mărar uscat. Adăugați morcovi și rădăcini de țelină în felii rotunde, rădăcini de hrean și le puneți și pe ele în butoi
Verzele se așază în butoi numai cu cotorul în sus. Apoi se presează cu două-trei pietre sau de granit și se acoperă cu un șervet mare, curăt. În acest timp, pregătiți saramura. Amestecați bine în zeamă până ce sarea s-a topit suficient. La final, turnați peste varza din butoi și puneți capacul
Ingrediente
10 căței usturoi
2 l apa
2 linguri sare grunjoasă
3 kg castraveti
1 legătura flori marar
3-4 rădăcini hrean
Mod de preparare
Castraveții trebuie să fie tari și sănătoși. Este unul dintre cele mai importante lucruri atunci când vreți să puneți la murat. Îi spălăm, le rupem codițele. Radacinile de hrean le curatam si le taiem fasii.
Se curăță usturoiul și spălați florire de mărar. Se așează pe fundul borcanului o floare de marar, doua fasii din radacina de hrean si 2-3 catei de usturoi. Așezăm apoi castraveții, după care repetăm tehnica de mai sus, cu mărar, hrean și usturoi. Nu indesati foarte tare castraveții, ca sa incapa si suficient lichid. Pregatim saramura.
Pentru saramură se fierbe apa împreună cu sarea, în clocot, apoi o luam de pe foc. După ce ați așezat borcanele pe lama unui cuțit, pentru a nu se sparge, puneți saramura. După ce le lăsați câteva ore, le capsăm.
Ingrediente:
1 lingură boabe piper
1 lingura boabe mustar
O conopida mare 1 l apa
500 ml oțet
200 gr zahăr
1 lingură sare grunjoasa
Mod de preparare:
Punem într-un vas la fiert, apa, oțetul, zahărul, sarea, boabele de piper și de mușar. Așezați conopida în borcane. Se toarnă amestecul fierbinte peste conopidă. Se lasă o ora deoparte borcanele dupa care mai completam cu lichid daca este cazul. Capacele se înfiletează bine, iar borcanele se pun in camara, la loc intunecos si racoros.
Ingrediente:
3 kg dovlecei
2 morcovi
1,75l apă
150 gr zahăr
2 cepe mari
1 plic pikant fix iute
300 ml oțet
Mod de preparare:
Se taie dovleceii felii și ceapa rondele și se așează în borcanul curățat bine. Peste acestea, puteți adăuga și morcov. Poate da un aspect plăcut și sunt extrem de sănătoși. Într-un vas se pun apa, otetul, zaharul si continutul plicului de pikant fix. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se toarnă în borcane. Se înfiletează bine capacele si se păstrează la loc racoros si pe cat posibil ferit de lumina.
Ingrediente
2 linguri sare
5 linguri zahar
2-3 bucăți hrean
pepeni verzi mici
1 l otet
1 l apa
2 linguri boabe muștar
câteva frunze de țelina
Mod de preparare:
Pepenii trebuie să fie mici, proaspeți culeși și cât mai sănătoși. Îi așezăm în borcan și punem printre ei bucăți de hrean, boabele de muștar și frunzele de țelină. Se pun într-un vas pe foc otetul, apa, sarea si zaharul. Compoziția se fierbe în clocot, apoi se pune peste pepenii din borcane. Acoperin borcanele cu o patură si lasam sa se raceasca, după care, ducem borcanele în cămară la loc răcoros.
Ingrediente:
1 lingură de sare mai mare
2 linguri boabe de piper
5 kg gogosari
1 l otet
500 gr zahăr
Mod de preparare
Pentru început, se taie gogoșarii în felii, se pun într-un vas, iar peste ei se adaugă zahărul, oțetul, sarea si boabele de piper. De data asta nu se mai fierb, ci se lasă reci ca atare. Amestecați și lăsați în această formă, timp de 24 de ore, pentru a-și lăsa zeamă. Mai apoi, punem gogosarii cu tot cu zeama formata in borcane, sterilizate in prealabil. Aceșt gogoșari murați au un gust aparte. Rețeta este una dintre cele mai apreciate de gospodinele din toate zonele țării.
Pentru această rețetă nu aveți nevoie decât de varză și sare. Este una dintre cele mai rapide rețete, iar în cazul în care vă place această legume, trebuie să încercați neapărat. Mai mult, se știe că varza este un aliment sănătos.
La început, alegem varza, care trebuie să fie proaspătă și sănătoasă. Curățăm de Frunze și o tăiem în patru. Se toacă varza, se freacă bine cu sare până începe să își lase zeamă. Puneți varza în borcanele spălate și uscate. Capacele trebuie să fie neapărat noi.