De ce plătesc românii mai mult la pompă benzina și motorina. Motivul de la care pleacă totul

Ioana Bucur 11.10.2021, 12:14
De ce plătesc românii mai mult la pompă benzina și motorina. Motivul de la care pleacă totul

Plinul de combustibil devine din ce în ce mai scump pentru șoferii de la noi din țară. Avem o nouă zi în care litrul de benzină se vinde cu peste șapte lei. Care este, de fapt, motivul pentru care românii plătesc mai mult la pompă benzina și motorina.

De ce se scumpesc benzina și motorina

Prețurile din benzinării par că înregistrează noi recorduri de la o zi la alta. Șoferii din întreaga țară au simțit din plin creșterea prețurilor la benzină și motorină. Din nefericire, trendul observat încă de la începutul acestui an nu dă semne că s-ar apropia de final prea curând, iar veștile specialiștilor din domeniu nu sunt încurajatoare.

În condițiile în care vorbim despre două produse derivate, prețul benzinei și motorinei de la pompă este strâns legat de cel al petrolului care, în ultimele șapte zile, a înregistrat o creștere semnificativă.

La finalul săptămânii de tranzacționare, petrolul WTI ajunsese la un record maxim pentru ultimii șapte ani. În doar șapte zile, a atins un avans de aproape 4%, în condițiile în care, în prezent, cererea a ajuns să depășească oferta, iar marii consumatori de țiței s-au confruntat cu dificultăți semnificative în a face față solicitărilor din piață, conform Reuters.

Cererea tot mai mare de petrol este susținută, în mare parte, de revenirea activităţilor economice de la minimele atinse în pandemie. Astfel, OPEC+ a decis să menţină un acord ce prevede eliminarea treptată a restricţiilor aplicate producţiei, în loc să accelereze acest proces.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

De ce plătesc românii mai mult la pompă benzina și motorina

„O accelerare a trecerii de la gaze la petrol ar putea mări cererea de ţiţei utilizat la generarea energiei în timpul iernii din emisfera nordică”

Peste ocean, autoritățile americane au transmis că vor monitoriza piața energiei, fără să anunțe vreo măsură imediată ce să ajute cumva la scăderea prețurilor, cum ar fi eliberarea de petrol din rezervele strategice.

În acest context, vineri, prețul petrolului a urcat cu 0,5%, ajungând la 82,39 dolari pe baril. Pe parcursul săptămânii, petrolul brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, de 83,47 dolari pe baril.

WTI – West Texas Intermediate – cotația petrolului de referință pe piața americană a crescut cu 1,3%, la 79,35 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din octombrie 2014. Contractele futures pentru benzină ale SUA au închis la rândul lor, vineri, la cel mai ridicat nivel din octombrie 2014.

Potrivit unor calcule făcute de Reuters, folosind datele oferite de Eikon, prețurile de referință ale gazelor pentru Europa de la terminalul olandez TTF au fost echivalate, tot vineri, cu un preț al petrolului de 200 de dolari pe baril, pe baza valorii relative a aceleiaşi cantităţi de energie.

„O accelerare a trecerii de la gaze la petrol ar putea mări cererea de ţiţei utilizat la generarea energiei în timpul iernii din emisfera nordică”, a declarat un analist al ANZ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...