De ce nu trebuie să facem duș când e furtună afară. Avertismentul ISU pentru români

Iancu Andreea, Iulia Statie 21.06.2021, 19:46
De ce nu trebuie să facem duș când e furtună afară. Avertismentul ISU pentru români

Vremea schimbătoare din ultima perioadă i-a determinat pe reprezentanții din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) să emită un avertisment pentru locuitorii din România. Aceștia au precizat de ce nu trebuie să facem duș când e furtună afară. Deși pare incredibil, există posibilitatea apariției unor incidente neașteptate în cazul acestui gest. Ce ne sfătuiesc specialiștii.

De ce nu trebuie să facem duș când e furtună afară

Aproape că nu a existat zi din săptămâna precedentă în care avertismentele RO-Alert să lipsească. Românii erau înștiințați cu privire la codurile portocalii sau galbene de instabilitate atmosferică sau fenomenele meteo care i-ar fi putut surprinde pe cetățeni. Tot în sprijinul populației vine și avertismentul recent al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a stabilit astăzi mai multe recomandări în caz de furtună. Printre acestea se numără și argumentul potrivit căruia nu trebuie să facem duș când e furtună afară.

Specialiștii s-au gândit să întocmească un ghid care să asigure siguranța cetățenilor pe timp de vreme rea. Sfaturile acestora vin în contextul în care ploile nu au mai contenit în ultima perioadă, atât Bucureștiul, cât și alte zone importante din România, fiind afectate de cantitățile însemnate de apă și de furtunile recente. Cele mai periculoase, chiar și la interior, sunt însă descărcările electrice, despre care specialiștii IGSU susțin că pot avea efecte chiar și în timpul dușului.

Deseori neaşteptate, furtunile de vară pot fi periculoase, fiind de multe ori însoţite de descărcări electrice. Iată cum ne putem proteja în timpul unei furtuni:

  • Ne adăpostim în casă sau, la nevoie, în autoturism,
  • Închidem uşile şi ferestrele,
  • Evităm duşurile şi sălile de baie – conductele instalaţiilor pot conduce electricitate
  • Deconectăm aparatele electronice pentru a nu risca să fie defectat, se arată într-o postare a IGSU pe Facebook.

Cum va fi vremea în următoarea perioadă. Nu scăpăm de fenomenele meteo extreme

După ce ploile s-au remarcat în majoritatea regiunilor țării, avertizările ANM nemaicontenind în ultima perioadă de coduri galbene și portocalii, vremea pare să se mai îndrepte. Astfel, vara urmează să se instaleze începând din data de 22 iunie, când temperaturile vor începe să crească treptat. În următoarele zile vor traversa chiar o perioadă de caniculă, cu valori ale termometrelor ce se vor apropia de 40 de grade Celsius.

Pe de altă parte, după-amiezile nu vor fi lipsite de instabilitate atmosferică, astfel că lăsatul serii va fi marcat în multe regiuni ale țării de fenomene meteo precum averse cu caracter torențial sau descărcări electrice. Cu toate acestea, temperaturile se vor menține calde pentru această perioadă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...