De ce nu mănâncă musulmanii carne de porc? Ce scrie în Coran, de fapt

Emanuela Pană 21.03.2023, 15:34
De ce nu mănâncă musulmanii carne de porc? Ce scrie în Coran, de fapt

Porcul este cel mai consumat animal din lume, reprezentând aproximativ 36% din producția de carne la nivel mondial. Miliarde de oameni consumă carne de porc, însă nu este cazul musulmanilor și evreilor, care nu se ating, sub nicio formă, de acest tip de carne. Iată de ce nu mănâncă musulmanii carne de porc.  

Originile antice ale interzicerii cărnii de porc  

Interdicția de a consuma carne de porc a apărut, pentru prima dată, în iudaism – cea mai veche dintre toate religiile estice monoteiste. Mult mai târziu, profetul Muhammad, venerat în Islam, a declarat, de asemenea, porcul necurat. Așa se face că, în prezent, milioane de evrei și musulmani se cutremură chiar și la gândul mâncărurilor din carne de porc.  

Asemenea altor religii avraamice, Islamul are la bază o carte sfântă, care le impune credincioșilor un anumit stil de viață (virtuos). Astfel, în fiecare dintre aceste religii există alimente interzise, însă, probabil, numărul mare de practicanți ai religiei musulmane face ca interdicția lor față de carnea de porc să fie mai ușor de observat.  

Deși creștinismul este prima religie în lume în ceea ce privește numărul de adepți, școlile de gândire care susțin urmarea Cuvântului întocmai sunt fragmentate, ele apărând mai ales în urma reformei lui Luther, adică la 1.500 de ani de la stabilirea cultului religios.  

Istorie, legende și versete coranice despre porc 

În schimb, Islamul și-a stabilit încă de la început tipurile de abordare față de textul religios, în ciuda faptului că a apărut cu șapte secole mai târziu. Scrierile sacre sunt tratate cu seriozitate în școli, iar de fiecare dată când se naște un copil al Islamului, tatăl îi șoptește versete din Coran la ureche.  

Rigoarea islamismului explică de ce se vorbește atât de mult despre interzicerea porcului în Coran și, poate, prea puțin despre interzicerea cărnii de porc (sau de iepure, de pildă) din Leviticul iudeo-creștin.  

Islamul învață că porcii sunt necurați și că a consuma carne de porc este un păcat, iar unii musulmani consideră că vânzarea sau manipularea cărnii de porc este, de asemenea, interzisă, deoarece aceasta i-ar face complici la păcatele altora.  

Există chiar și o legendă potrivit căreia Allah i-a transformat pe cei răi în porci și maimuțe, astfel că aceste animale au devenit interzise consumului. Allah Cel Atotputernic  spune: „Voi știți ce au pățit aceia dintre voi care au nesocotit Sabatul și le-am zis lor: «Să fiți maimuțe disprețuite!». Și i-am făcut pildă pentru cei din vremea lor și pentru cei de după ei, îndemnare pentru cei cu frică“. (Traducerea sensurilor Coranului cel Sfânt, 2:65-66) 

Citește și: Primul lăcaș de cult comun pentru creștini, musulmani și evrei. Unde va fi construită inedita clădire

De ce nu mănâncă musulmanii carne de porc? 

Principalul motiv pentru care carnea de porc este interzisă pentru musulmani este că în Sfântul Coran se spune că unele alimente sunt permise, în timp ce altele sunt declarate în mod explicit haram, ceea ce înseamnă interzise. Iar carnea de porc este unul dintre aceste alimente interzise. 

De ce nu mananca musulmanii carne de porc
De ce nu mananca musulmanii carne de porc

Există un verset foarte clar în Coran care spune: „Vă sunt interzise (ca hrană): carnea moartă, sângele, carnea de porc și ceea ce a fost invocat în numele altcuiva decât Allah“. (Sfântul Coran, 2:173) 

Cu toate acestea, Sfântul Coran prevede o situație excepțională în care un musulman poate consuma, totuși, carne de porc fără să se facă vinovat de vreun păcat, și anume în cazurile de strictă necesitate, când viața sa depinde de consumul cărnii de porc, cum este, de pildă, cazul unei persoane flămânde, care se teme că va muri de foame şi nu poate găsi alte alimente cu care să se hrănească.  

De ce carnea de porc este Haram (interzisă) în Islam?  

  • În Islam, carnea de porc este considerată impură și necurată, iar consumul ei este interzis, conform Coranului și Hadith-ului; 
  • Consumul de carne de porc poate provoca numeroase boli, care pot fi transmise cu ușurință și la alte ființe vii; 
  • Porcii pot digera și mânca orice, inclusiv fecale, ceea ce poate face ca organismul omului să fie predispus la multe boli și infecții; 
  • Conform credinței islamice, consumul de carne de porc poate afecta chiar spiritualitatea unei persoane, deoarece este considerat impur; 
  • Islamul pune cel mai mare accent pe curăție și puritate, iar consumul de ceva impur încalcă această regulă a curăției.  

Vezi și: Românii care cumpără carne de porc de pe internet sunt în pericol. Semnalul de alarmă tras de autorități

Este interzisă carnea de porc și în Biblie?  

Coranul, cartea sacră a tuturor musulmanilor, nu este singura scriere care interzice consumul de carne de porc. La fel procedează și Biblia sau Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinilor.  

De ce nu mananca musulmanii carne de porc
Ce spune Biblia despre consumul de carne de porc

În Vechiul Testament, în cartea lui Leviticul se spune: „Să nu mâncaţi porcul, care are unghia despicată şi copita despărţită, dar nu rumegă; să-l priviţi ca necurat. Să nu mâncaţi din carnea lor şi să nu vă atingeţi de trupurile lor moarte; să le priviţi ca necurate“. (Leviticul 11: 7-8) 

Iar în cartea Deuteronomului găsim: „Nu se mănâncă porcul, pentru că, deşi are copita despicată, nu îşi rumegă mâncarea; acesta este necurat pentru voi. Carnea acestora să n-o mâncaţi şi de stârvurile lor să nu vă atingeţi“. (Deuteronom 14:8)  

O interdicție similară este repetată în Biblie în cartea Isaia, capitolul 65, versetele 2-5. Deoarece islamul este un derivat al ambelor religii monoteiste care au fost revelate lui Moise și lui Iisus, există multe asemănări în doctrină. 

Carnea de porc, pericole pentru sănătate 

Carnea de porc nu este murdară, ci mai degrabă considerată impură, nesănătoasă și dăunătoare pentru oameni din cauza grăsimilor, toxinelor și bacteriilor pe care le conține, dar și a modului în care porcul își petrece viața în noroi și în propriile excremente. 

Aspectul specific conform căruia carnea de porc este nesănătoasă a fost dovedit chiar și de oameni de știință, precum Hans-Heinrich Reckeweg, care a susținut că populațiile occidentale care consumă carne de porc sunt purtătoare de mai multe boli decât alte populații care nu mănâncă acest tip de carne.

Iată 7 pericole majore ale consumului de carne de porc:

1. Trichineloza

Trichinella spiralis este o infecție parazitară cauzată de viermele rotund. Aceasta se transmite prin consumul de carne de porc crudă sau insuficient gătită care conține parazitul.

2. Intoxicații alimentare

Salmonella, E. coli și Listeria sunt doar câteva dintre bacteriile care pot contamina carnea de porc și pot provoca intoxicații alimentare la om. Diareea, vărsăturile, febra și crampele la nivelul abdomenului sunt toate simptome.

3. Hepatita E

Virusul Hepatitei E, care este cauza bolii de ficat care poate fi contractată prin consumul de carne de porc crudă sau insuficient gătită, poate fi, de asemenea, găsit în carnea de porc.

4. Boală inflamatorie intestinală

Riscul de tulburări inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, poate crește în urma consumului de carne de porc.

5. Creșterea mortalității

Potrivit unui studiu, consumul regulat de carne de porc a fost legat de un risc mai mare de deces, în special din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare, notează theislamicinformation.com.

6. Cauzează cancer

Nitratul de sodiu, care a fost asociat cu un risc crescut de apariție a unor tipuri de cancer, este prezent în unele produse din carne de porc, cum ar fi șunca și slănina, potrivit sursei citate.  

7. Gripa porcină

Carnea de porc crudă sau insuficient gătită poate expune oamenii la virusul gripei porcine prezent la porci. Febra, tusea și problemele respiratorii sunt câteva dintre simptome. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...