De ce nu mai avea voie Elena Ceaușescu să meargă la meciurile lui Dinamo. Cu cine era să se bată în tribună

Marian Cărăvan 23.06.2020, 11:12

Puțini și-ar fi putut-o imagina pe Elena Ceaușescu, soția dictatorului Nicolae Ceaușescu, fost președinte al României între 1965 și 1989, pe un stadion de fotbal la un altfel de eveniment decât celebrele defilări de 23 august, din Epoca de Aur.

Cum se comporta Elena Ceaușescu pe stadionul de fotbal

Ei bine, în tinerețe, Elena Ceaușescu era o prezență obișnuită pe Stadionul „Republicii”, la meciurile care opunea marile rivale ale Ministerului de Interne și ale Ministerului Apărării Naționale. Dinamo și Steaua (CCA) dădeau startul unei lupte ce a stârnit încă de pe atunci multe patimi, și chiar la nivel înalt. Se întâmpla în anii 50-60, când Nicolae Ceaușescu își începea ascensiunea spre vârfurile puterii și devenea o preznță tot mai activă în viața politică. Soția celui ce avea să conducă România un sfert de veac venea deseori la meciurile dintre cele două echipe, dovedindu-și atașamentul față de Steaua.

Elena Ceaușescu nu era deloc liniștită la aceste meciuri și se comporta ca un ultras. Dacă Nicolae Ceaușescu nu s-a simțit atras de fenomenul fotbalistic, în schimb soția sa era o adevărată fanatică și numai în calea ei să nu fi stat când o lua valul. Ar fi simțit-o pe pielea ei Martha Drăghici-Cziko, soția ministrului de interne al acelor vremuri. Dacă Alexandru Drăghici conducea ministerul, în schimb soția sa conducea echipa de fotbal. Iar la meciurile directe cu echipa MApN se întâlnea în tribună cu susținătoarea rivalei, nimeni alta decât Elena Ceaușescu. Comportamentul vulcanic al „coanei Leana” a dus la certuri între cele două, de erau să se bată în tribună, sub privirile stupefiate ale microbiștilor. Cele două au primit interzis pe stadion. Cu ordin de partid. Semn că tot bărbații conduceau, chiar dacă femeile aveau mână liberă.

Dacă Nicolae Ceaușescu nu era atras de fotbal, în schimba soția sa, Elena, era o fană înfocată a Stelei

Cine a interzis-o pe Elena Ceaușescu pe stadion. Cum s-a întâmplat asta

Elena Ceaușescu nu putea sta locului și găsea orice prilej de a se contra pe tema fotbalului cu soția ministrului de interne al acelor vremuri, un om important în Partidul Comunist Român, un apropiat al șefului statului, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Evident că asta i-a înfuriat pe mai-marii partidului, care nu voiau să le fie afectată imaginea. Și ca să-și dovedească autoritatea, le-au interzis pe cele două de pe stadion. A făcut-o chiar Gheorghe Gheorghiu-Dej, care, exasperat de certurile dintre cele două ce aduceau deservicii partidului, i-a băgat în ședință pe soții celor două microbiste războinice. A povestit episodul unul dintre foștii fotbaliști ai lui Dinamo, Cornel Dinu.

„Martha Drăghici conducea Dinamo. Era moartă după fotbal și după Dinamo. La acea vreme, controla toate bunurile confiscate de partid de la boieri și de la nobili. Toate acestea se aflau în subsolul Ministerului de Interne. În anii ‘50 a adus mulți jucători la echipă. Când mergea la meciul dintre Dinamo și CCA, Martha stătea lângă Elena Ceaușescu… una lângă alta. Se certau de se uita lumea la ele. Când a aflat Gheorghiu-Dej i-a chemat pe bărbații lor și le-a zis: „Bă, fufele alea să nu mai vină la meci”, a dezvăluit Cornel Dinu pentru CANCAN.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe