De ce își țin ospătarii mânile la spate. Gestul are o semnificație istorică

Badea Violeta 23.09.2022, 15:11
De ce își țin ospătarii mânile la spate. Gestul are o semnificație istorică

Mergând în diverse localuri, vei observa că ospătarii au un comportament aparte. Cei mai mulți dintre aceștia obișnuiesc să țină mâinile la spate. Ei bine, află că această normă de etichetă este întâlnită de peste 2.000 de ani și își are originile în Roma Antică. Află ce reprezintă, de fapt, acest gest!

De ce stau ospătarii cu mâinile la spate

În ciuda aparențelor, să fii ospătar nu este deloc ușor. El muncește foarte mult pentru a ajunge profesionist şi pentru a acumula experienţa necesară să poată să lucreze  în restaurante, baruri, hoteluri și alte unități care servesc mâncare și băuturi.

Un ospătar desăvârșit trebuie întotdeauna să se asigură că oaspeții au parte de o experiență culinară excelentă, oferind servicii de servire a clienților de excepție. Aceștia întâmpină oaspeții, iau comenzile de mâncare și asigură o comunicare fluentă între zona de luat masa și bucătărie.

În plus, ospătarul trebuia să aibă o anumită conduită la locul de muncă. Vizitând diverse localuri, vei observa că cel care te servește are au un comportament special. De exemplu, ține mâinile la spate. Te-ai întrebat vreodată de ce?

Ei bine, totul a pornit din Roma Antică, locul unde, în urma cu peste 2000 de ani, oamenii aflați la putere se temeau să nu fie otrăviți. Astfel, slujitorii aveau doar o singură mână liberă, de regulă pe cea dreaptă. În schimb, cea de-a doua le era legată la spate. Astfel, conducătorii se asigurau că cei care îi servesc nu le pun otravă în mâncare.

Gestul s-a păstrat și în zilele noastre, chiar dacă nimeni nu se mai teme că va fi otrăvit. Poziția cu mâinile la spate este un semn de respect față de clienți.

De ce stau ospatarii cu mainile la spate
De ce stau ospatarii cu mainile la spate

Care sunt responsabilitățile unui ospătar

Un ospătar are datoria de a oferi un serviciu de servire excelent pentru a asigura satisfacția clienților. De asemenea, el preia comenzile clienților și livrează la masă preparatele și băuturile solicitate.

Mai mult, ospătarul poate recomanda clienților anumite mâncăruri din meniu. El trebuie să răspundă la întrebări și să ofere informații suplimentare clienților restaurantului.

Ospătarul trebuie, de asemenea, să respecte ordinea în care servește oaspeții. Meniul trebuie să fie dat mai întâi femeii mai în vârstă care stă la masă. În cazul în care compania este de sex masculin, celui mai în vârstă dintre bărbați.

Ospătarul este cel care controlează calitatea felurilor de mâncare și a băuturilor care îi sunt date la distribuire. Dacă se constată că felul de mâncare este ars, răcit, nu corespunde meniului după greutate și așa mai departe, ospătarul are dreptul să ceară bucătarului să îl refacă.

Citește și Viitorul e mai aproape decât credeam. Ce mâncare servește primul restaurant în care roboții sunt chelneri!

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...