De ce e sigur Traian Băsescu de faptul că Kim Jong Un a murit. ”Cred că militarii s-au săturat”

Luiza Moldovan 28.04.2020, 09:49
De ce e sigur Traian Băsescu de faptul că Kim Jong Un a murit. ”Cred că militarii s-au săturat”

De ce e sigur Traian Băsescu de faptul că Kim Jong Un a murit. ”Cred că militarii s-au săturat”, spune fostul președinte, în timp ce avansează comentarii în privința situației de la Pyongyang.

De ce e sigur Traian Băsescu de faptul că Kim Jong Un a murit. ”Cred că militarii s-au săturat”

Absența prelungită din spațiul public a liderului nord-coreean Kim Jong Un a produs, deja, un val de zvonuri și îngrijorări în privința modului în care va fi influențat viitorul zonei. Întrebarea esențială, care stă pe buzele tuturor este, însă, foarte simplă: sunt adevărate zvonurile?

Starea exactă de sănătate a lui Kim Jong Un  contează enorm, ba chiar e vitală, pentru că asta influențează stabilitatea dinastică la Pyongyang și securitatea armamentului nuclear, de care națiunea a amenințat în mod repetat că le va folosi împotriva vecinilor săi și împotriva Statelor Unite.

„A murit sau n-a murit?” Aceasta-i întrebarea foto: Pyongyang Press Corps Pool via AP

„Problema este de frică”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, e sigur că liderul nord-coreean a murit și că sora sa deja și-a revendicat succesiunea, dar părerea lui este că e greu pentru o femeie să conducă atâția generali într-o țară cum e Coreea de Nord.

„Kim Jong Un a murit. Până când structurile militare decid urmaşul, rămâne incertitudinea. Personal, cred că militarii s-au săturat, depinde dacă au soluţie pentru că în Coreea de Nord, cu o asemenea putere militară, nu e uşor să numeşti un urmaş. Nu cred că un stat atât de militarizat cum este Nord Coreea nu are alternative militare. Problema este de frică. Au riscul să nu reuşească cei care au altă idee decât urmaşul. Or sora lui Kim Jong Un, cu certitudine, la ora asta revendică locul, dar până nu clarifică, vor lăsa incertitudini. Este extrem de greu să vii cu o femeie şefă peste atâţia generali”, a declarat Traian Băsescu la România TV.
Urmăriți Impact.ro și pe