De ce e bine să ții un măr în locul unde depozitezi pâinea. Trucul știut de brutarii pricepuți te va surprinde

Beatrice Dumitru 06.02.2023, 21:22
De ce e bine să ții un măr în locul unde depozitezi pâinea. Trucul știut de brutarii pricepuți te va surprinde

Românii sunt mari consumatori de pâine, dar fie că este o pâine bună făcută în casă sau luată de la brutărie, aceasta este un aliment perisabil care se usucă repede sau mucegăiește. De aceea, pâinea trebuie păstrată în condiții optime și există câteva trucuri pentru ca pâinea să fie mereu proaspătă. Iată de ce e bine să ții un măr în punga în care păstrezi pâinea.

De ce să pui măr în locul în care ții pâinea

Noile feluri de făină, fermentația accelerată, cuptoarele electrice sau calitate proastă a pâinii o fac să se învechească mult mai repede. Când cumperi sau faci pâine în casă, gospodinele se folosesc de mai multe trucuri pentru a o păstra prospătă și moale de pe o zi pe alta.

Pâinea trebuie păstrată la temperatura camerei, într-un loc uscat, ferit de soare, depozitată într-o pungă de hârtie sau pânză, sau într-o cutie de lemn, deoarece aceste materiale îi permit să respire și să-și păstreze umiditatea. Aceasta nu se ține în pungă de plastic, mai ales atunci când este caldă, deoarece favorizează apariția aburului, menține umezeala și se crează un mediu bun pentru dezvoltarea mucegaiului.

De ce e bine să ții un măr în locul unde depozitezi pâinea. Trucul știut de brutarii pricepuți te va surprinde
Românii sunt mari consumatori de pâine.

Pâinea va fi proaspătă mai mult timp dacă așezi lângă ea o bucată de măr sau un cartof tăiat. Pe măsură ce mărul și cartofii se usucă, pâinea își va păstra umiditatea și aroma. Un alt truc este folosirea sării, deoarece este un absorbant puternic și așezată lângă pâine în dulap, sarea elimină excesul de umiditate și omoară germenii.

De ce nu se ține pâinea în frigider

Pentru a rămâne cît mai mult timp proaspătă, unele persoană pstrează pâinea în frigider, dar nu este o soluție bună. Deși frigul poate prelungi durata de viață a pâinii, ea își va schimba foarte mult textura și se va usca mai repede și se poate mucegăi.

Pentru a păstra mai mult timp pâinea pe care nu o consumi, congelatorul este cea mai bună opțiune. Pentru a congela pâinea este bine să fie tăiată în felii și să fie pusă într-un recipient potrivit, care se închide ermetic. Cel mai bun mod de a dezgheța pâinea este să o scoți din congelator și să o lași la frigider timp de trei ore și apoi la temperatura camerei.

România are cel mai mare consum individual de pâine din UE, în timp ce 38% dintre români consumă zilnic pâine albă, deși, în exces, poate avea efecte negative asupra sănătății. Țara noastră exportă produse de panificație în Europa, dar și în afara continentului, inclusiv cozonaci și produse congelate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...