De ce au supraestimat SUA capabilitățile armatei ruse. Explicația unui general

Beatrice Dumitru 29.03.2022, 19:57
De ce au supraestimat SUA capabilitățile armatei ruse. Explicația unui general

Ucraina a rezistat eroic în fața forțelor armate ale Rusiei, care după o lună de război nu a reușit să-și îndeplinească obiectivele și să cucerească orașele mari ale fostei republici sovietice. Deși mulți se așteptau ca armata ucraineană să cedeze după câteva zile de luptă, așa cum preconizase și serviciile secrete americane.

Motivul pentru care SUA au supraestimat Rusia

Când senatorul Roger Wicker, un republican din Mississippi, a întrebat dacă există un decalaj de informații care a determinat SUA să supraestimeze Rusia și să subestimeze Ucraina, generalul Tod Wolters, comandantul Forțelor Aliate din Europa a spus că „ar putea exista”.

Wolters a făcut aceste comentarii în timpul unei audieri în cadrul Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului. El a declarat că „ar putea exista un deficit” în obținerea de informații a serviciilor secrete americane, care a determinat SUA să supraestimeze capacitatea militară a Rusiei și să subestimeze capacitatea defensivă a Ucrainei în actuala criză. Acesta a mai spus că este de părere că forțele ucrainene vor putea să-i blocheze pe ruși în estul țării, notează CNN.

De ce au supraestimat SUA capabilitățile armatei ruse. Explicația unui general
Forșele ruse nu au cucerit niciun oraș important din Ucraina.

S-ar putea să existe și așa cum am făcut-o întotdeauna, în trecut, când această criză se va încheia, vom realiza o analiză cuprinzătoare după acțiune în toate domeniile și în toate departamentele și vom afla unde au fost punctele noastre slabe și ne vom asigura că se pot găsi modalități de îmbunătățire, iar acesta ar putea fi unul dintre acele domenii”, a spus Wolters.

„Una este ce spune Rusia și alta este ce face”

După negocierile de la Istanbul, Ministerul rus al Apărării a anunțat că Mosvova va reduce acțiunile militare spre Kiev și Cernihiv, însă secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat că declarația ar putea fi „un mijloc prin care Rusia încearcă din nou să devieze și să înșele oamenii pentru a crede că nu face ceea ce face”.

Una este ce spune Rusia și alta este ce face. Noi ne concentrăm doar pe ce face. Dacă ei cred cumva că un efort de a subjuga „doar”, între ghilimele, partea de est a Ucrainei și partea de sud a Ucrainei poate reuși, atunci se păcălesc încă o dată profund”, a spus Blinken.

Antony Blinken a mai declarat că ucrainenii negociază „la modul propriu cu o armă la tâmpla lor” și a cerut Rusiei „să pună capăt agresiunii acum, să nu mai tragă, să-și retragă forțele și, desigur, să se angajeze în discuții”.

Înalți oficiali din SUA au precizat că au observat o schimbare de strategie a Moscovei și că forțele ruse se retrag acum din unele zone din nord, pentru a se concentra asupra teritoriilor din sud și est, unde au obținut victorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...