De ce au dispărut de pe Facebook conturile unor hoteluri de lux deținute de sultanul din Brunei

Alexandru Ioanid 05.04.2019, 17:15
De ce au dispărut de pe Facebook conturile unor hoteluri de lux deținute de sultanul din Brunei

Conturile de Facebook ale unor hoteluri de lux din Europa și din Statele Unite nu mai pot fi accesate.

Hoteluri de lux precum Bel-Air din Los Angeles, Eden din Roma sau 45 Park Lane din Londra au rămas fără pagini de Facebook. Ele nu mai pot fi accesate după ce mai multe vedete precum George Clooney sau Ellen DeGeneres au cerut boicotarea lor.

Protestul vedetelor internaționale are legătură cu recenta decizie a sultanului din Brunei, care pedepsește cu moartea prin lapidare persoanele gay.

Sultanul deține mai multe hoteluri de lux, răspândite atât în Europa, cât și în America.

Decizia statului Brunei, contestată puternic la nivel internațional

Brunei a devenit, din această săptămână, țara care a adoptat o lege controversată, care prevede condamnarea la pedeapsa cu moartea prin lapidare. Persoanele care întrețin relații gay sau care comit adulter vor fi ucise cu pietre.

Regatul Brunei îi va condamna la moarte pe cei care întrețin relații sexuale cu persoane de același sex sau relații sexuale în afara căsătoriei. Noua legislație intră în vigoare pe 3 aprilie.

Reglementările extrem de dure au fost anunțate încă din 2014, dar de atunci au fost adoptate gradual. Ultima fază a implementării prevede și pedeapsa cu moartea prin lapidare, dar și amputarea mâinii pentru cei care fură.

La momentul execuției, persoana găsită vinovată va fi supravegheată de un grup de musulmani, care vor fi martori că pedeapsa a fost pusă în practică.

Sancțiuni ca în Evul Mediu

Organizațiile care susțin drepturile omului s-au arătat de-a dreptul îngrozite de noua legislație penală din Brunei.

„Brunei trebuie să stopeze planurile de a implementa aceste pedepse periculoase şi să revizuiască Codul Penal în acord cu drepturile omului. Comunitatea internaţională trebuie să condamne imediat decizia de a implementa aceste pedepse crude”.

Bruneiul este un mic stat din sudul Asiei, cu o populaţie de apoximativ 450.000 de persoane. Se află pe insula Borneo, în apropiere de naţiunile islamice moderate Indonezia şi Malaezia. 

Spre deosebire de vecinii săi, Brunei a devenit o ţară din ce în ce mai conservatoare în ultimii ani, interzicând inclusiv vânzarea de băuturi alcoolice.

Urmăriți Impact.ro și pe