EXCLUSIV

De ce ar trebui să pariem pe dolar în raport cu euro sau leu? Claudiu Năsui: „Fac în continuare recomandarea să stea oamenii pe dolari. Euro va eșua, leul va eșua odată cu euro”

Gabriela del Pupo 12.09.2022, 14:42
De ce ar trebui să pariem pe dolar în raport cu euro sau leu? Claudiu Năsui: „Fac în continuare recomandarea să stea oamenii pe dolari. Euro va eșua, leul va eșua odată cu euro”

Deprecierea euro față de dolar va continua, se pare, chiar dacă joia trecută Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii cheie, de altfel o decizie istorică, dar tardivă. Românii ar trebui să parieze în continuare pe moneda americană care și-a dovedit stabilitatea în ultimul timp. Din păcate decizia BCE vine târziu și ar mai putea avea consecințe și în politica monetară a statelor din afara zonei euro, cum este de altfel și România.

„Eu pariez mai mult pe dolar pentru că nu cred că o să fie eficiente măsurile pe zona euro”

Impact.ro a stat de vorbă cu deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, care i-a sfătuit pe români încă de acum o lună să se orienteze către moneda americană. Motivația a constat în faptul că Rezerva Federală a SUA (FED), echivalentul băncilor centrale, a luat măsuri din timp și dolarul este mult mai stabil. Nu același lucru îl putem spune însă și despre moneda europeană.

„Fac în continuare recomandarea ca oamenii să stea pe dolari. Euro va eșua, leul va eșua odată cu euro. FED o să continue creșterea dobânzilor, au anunțat lucrul acesta în SUA, și Banca Centrală Europeană a făcut pasul acesta mult prea târziu. Să ne uităm la ce declarații făcea Cristine Lagarde (președinta BCE n.r) în ianuarie, februarie, anul acesta, ce voia să facă, și până la urmă ce a făcut. Cu chiu cu vai a crescut dobânda inițial de la negativ la 0 și acum a crescut-o, un pas istoric, cu 0,75%.

Este încă mult sub FED-ul american, și mai ales pentru inflația care există la nivel european. Eu pariez mai mult pe dolar pentru că nu cred că o să fie eficiente măsurile pe zona euro.” spune Claudiu Năsui.

Ce se va întâmpla cu dobânzile în România?

De finanțarea de la Banca Centrală Europeană depind chiar și Guverne, cum ar fi cel al Italiei care se finațează prin intermendiul unor obligațiuni. Aici Banca Centrală a găsit o soluție pentru a nu afecta aceste finanțări.

„Au făcut un fel de schemă, prin care să crească euro dar totuși să dea scheme pentru Italia și alte state masiv îndatorate. Nu este clar dacă această creștere a dobânzii va salva euro în secunda asta, pentru că ei ce fac cu o mână anulează cu alta. În România dacă luau din calcul din timp (inflația la nivel european) nu trebuiau să facă brusc ce au făcut acum. Trebuiau să acționeze din 2021, cât era Guvernul Cîțu, chiar dacă eram și noi la guvernare. Ei au ținut dobânzile jos, au inundat piețele cu bani, ca să paară că nu e criză, să pară că e totul ok, și acum trebuie să facă ce nu au făcut atunci.

În loc să facă prevenție, în loc să îi dai o pastilă pe zi, îl aștepți să se îmbolnăvească bine de tot și apoi îl pui pe perfuzii la spital, cam asta se întâmplă.” mai spune deputatul USR.

Opinii. Mai avem fosti securisti in functii publice? Daca da, unde si cati?
Claudiu Nasui

Care sunt creditele cele mai afectate?

Pentru țările din zona euro impactul creșterii dobâzii cheie este imediat și extrem de grav dar nici România nu poate garanta faptul că nu va fi afectată de reacția piețelor la aceste modificări.

„În momentul în care crești dobânda tu afectezi cel mai mult creditele pe termen lung, imobiliarele, credite pe 20-30 de ani. Deodată devine mult mai mare prețul bunului respectiv cu dobânda aferentă. O să fie afectat sectorul imobiliarelelor. În istoricul economiei de câte ori a crescut dobânda au crescut și dobânzile în sectorul imobiliarelor.” spune Claudiu Năsui.

Când ne-am putea aștepta la o creștere a dobânzii cheie în România?

Purtătorul de cuvânt al BNR a dat asigurări că România a luat în calcul inflația la nivel european în deciziile de până acum. Acesta spune că, deși nu există o legătură directă, este posibil ca în luna octombrie să asistăm la o mărire a dobânzii.

„Vedem ce se întâmplă în urma acelei decizii, piețele pot reacționa, se pot întâmpla lucruri, avem timp să analizăm toate aceste lucruri până în octombrie, când avem o ședință de politică monetară. Dar repet, nu înseamnă direct o creștere a dobânzii, politica monetară din zona euro este în principiu luată în calcul cam de toate piețele. Inclusiv noi și cei din țările care nu au euro au luat în calcul majorările de la Banca Centrală (…) Avem și o evoluție a monedei euro în raport cu dolarul, FED-ul a luat decizii de majorare, e o altă dobândă acolo”, spunea Daniel Suciu, purtător de cuvânt al BNR pentru Impact.ro săptămâna trecută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...