EXCLUSIV

De ce a vrut să fugă Horaţiu Mălăele din România. Lucruri mai puţin ştiute despre celebrul actor EXCLUSIV

Alexandru Catalan 02.10.2021, 15:44
De ce a vrut să fugă Horaţiu Mălăele din România. Lucruri mai puţin ştiute despre celebrul actor EXCLUSIV

Lucruri mai puțin cunoscute despre Horaţiu Mălăele. A vrut să fugă din România în vara lui 1989: ”A fost doar un gând ce nu a mai apucat să fie pus în practică. Nu se mai putea!”

Horaţiu Mălăele avut de suferit în regimul comunist

Horațiu Mălăele, 69 de ani, este acel gen al omului de creație ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Nu s-a mărginit la a fi doar un excelent actor, dar a devenit în timp și regizor, caricaturist și scriitor. Meserii făcute cu același entuziasm și cu aceeași pasiune, în egală măsură.

Ceea ce se știe mai puțin despre Horațiu Mălăele e că a traversat în urmă cu peste 30 de ani o perioadă dificilă. Totul s-a petrecut în anii finali ai regimului ceaușist, în care Horațiu Mălăele a avut de suferit din cauza talentului său aproape ineipuizabil și a manierei în care a știut mai mereu să le spună celorlați despre ceea ce se întâmplă în jurul lor. Nici astăzi, după mai bine de trei decenii, nu-i place să vorbească despre acea perioadă.

Ce spune despre decizia de a părăsi țara

Însă, oricât ar părea de paradoxal, Horațiu Mălăele a fost foarte aproape de a părăsi România în vara anului 1989. Decizia sa nu a fost foarte ușor de luat, însă până astăzi rămân destule necunoscute în jurul ei. Necunoscute însă doar pentru marele public. ”A fost doar un gând, născut într-o situație grea. Am simțit doar că nu se mai putea. Nu am apucat să-l dezvolt. Și nici să-l pun în practică…nu pot ști cum mi s-ar fi schimbat viața!”, a declarat Horațiu Mălăele pentru impact.ro.

horațiu mălăele
Scrisoarea deschisa a lui Malaele nu a mai apucat niciodata sa fie trimisa

Scrisoarea deschisă către Ceaușescu

Îndrăgitul actor nu vrea să revină asupra acelui moment, semn că e o perioadă tristă a vieții sale. De altfel, după 1990 a povestit într-o carte de interviu, intitulată ”O poveste cu Horațiu”, semnată de Doina Papp, că își pregătise destul de atent fuga peste hotare. Și lăsase în urma sa și o scrisoare adresată „celui mai iubit fiu al poporului” și consoartei acestuia, Nicolae și Elena Ceaușescu.

”Îți mulțumesc pe această cale, tovarășe Ceausescu, erou între eroii neamului, geniu constructor al României moderne, pentru sfertul de veac smuls din existența noastră, pentru că așa ușurați de greutatea anilor, am putut avea și noi iluzia zborului. Și-ți mai mulțumesc tovarășe Ceaușescu, cel mai iubit fiu al poporului, pentru rezistența trupească ce-am dobândit-o, mâncând puțin și orice, că ne-am și îngrășat, pentru că porcu’ se îngrașă din lături și nu din alimente pe puncta”, se mai arată în scrisoarea lui Mălăele, publicată în urmă cu ani buni de către ziarul Metropolis.

Scrisoarea urma să aibă un caracter deschis, deși destinatarul ei era cea mai cunoscută persoană din România acele vremuri. Scrisoarea deschisă a lui Mălăele nu a mai apucat niciodată să fie trimisă către Nicolae Ceaușescu, dar rămâne și azi o probă a trecerii oamenilor prin vremuri dificile și a modului în care ei reacționează atunci când se confruntă cu cenzură și opresiune, de orice fel.

Interzis nouă luni pe scenă

Reacția lui Horaţiu Mălăele se născuse ca urmare a faptului că în 1988 fusese interzis nouă luni. Avusese un spectacol la Focșani în care spusele sale au fost răsucite și interpretate. Și așa s-a trezit că i se ia dreptul să mai urce pe scenă. Toate au culminat cu planul său de a fugi în vara lui 1989. Însă amănuntele fugii nu au fost niciodată deconspirate. Și nici motivul pentru care Horațiu Mălăele, soția sa și cei doi copii mici au abandonat această idee, găsind puterea de a rămâne în țară și de a înfrunta un regim care avea să se prăbușească în decembrie 1989.

Urmăriți Impact.ro și pe