De ce a scăzut prețul gazului pe piețele europene? Ce înseamnă scăderea pentru consumatorul de rând

Andrei Dumitrescu 27.10.2022, 14:27
De ce a scăzut prețul gazului pe piețele europene? Ce înseamnă scăderea pentru consumatorul de rând

În ultimele câteva luni, prețurile de referință ale gazelor naturale în Europa au scăzut progresiv spre nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina.

Din cauza tăierii de către Rusia a fluxurilor de gaze după ce Occidentul a impus sancțiuni ca reacție la invazia sa în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Europa s-a confruntat în acest an cu o penurie de energie.

De ce au scăzut prețurile la gaze

Gazul olandez la prima lună, referința europeană, a scăzut cu 67% de când a atins un maxim istoric în luna august, ajungând la aproximativ 100 de euro pe megawatt/oră, și se află la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iunie, în ciuda scăderii livrărilor din gazoductele rusești.

Prețul este cu 12,6% mai mare decât în această perioadă a anului trecut.

Deși sezonul de iarnă al gazelor naturale a început la începutul lunii octombrie, când de obicei crește cererea de încălzire, Europa s-a confruntat cu o vreme mai blândă decât de obicei pentru această perioadă a anului, ceea ce a contribuit la reducerea cererii.

De asemenea, Uniunea Europeană în ansamblul său și-a îndeplinit înainte de termen obiectivul de reumplere a depozitelor de gaze la 80% până la 1 noiembrie. În prezent, instalațiile de stocare sunt pline în proporție de 93%, față de 77% în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Gas Infrastructure Europe.

Oferta de gaze naturale lichefiate (GNL) și oferta de gazoducte norvegiene au fost puternice. Începând de săptămâna trecută, importurile de GNL în Europa au totalizat 2,81 milioane de tone, potrivit lui Nikoline Bromander, analist la firma de consultanță Rystad Energy.

La aceasta se adaugă producția de energie eoliană, care a fost destul de mare, ceea ce reduce cererea de gaze din partea centralelor electrice. Acordul dintre țările UE de a coopera pentru reducerea prețurilor și a consumului au contribuit, de asemenea, la acest lucru.

Dezbaterea din Uniunea Europeană privind măsurile de limitare a costurilor combustibilului a pus, de asemenea, presiune asupra prețurilor, potrivit analiștilor, inclusiv discuțiile lor despre un plafon de prețuri la nivelul UE și limitarea fluctuațiilor de preț.

Multe depind de vreme și de impactul asupra cererii.

Previziunile arată că Europa va continua să se confrunte cu temperaturi mai blânde în următoarele două săptămâni. Acest lucru va încetini ritmul retragerilor din depozite.

Pe termen mai lung, prognozele indică faptul că o mare parte din Europa va avea temperaturi mai blânde decât cele normale în această iarnă. Diferența dintre o iarnă rece și una blândă este de aproximativ 25 de miliarde de metri cubi (bcm) sau 7-8% din cererea totală de gaze din UE, a declarat Bromander.

Însă analiștii au avertizat împotriva stării de relaxare.

„Tentația în Europa va fi să răsuflăm ușurați și să recunoaștem munca grea și deciziile dure privind cererea și oferta care au fost luate”, a spus Bromander.

Factori precum o cerere mai mare de GNL din Asia, dacă aceasta se confruntă cu o iarnă friguroasă, precum și orice întârzieri în ceea ce privește întreruperile de GNL sau întreruperi mari suplimentare la infrastructura de gaz, ar putea afecta prețurile.

O serie de încărcături de GNL s-au învârtit în largul coastelor Spaniei, nereușind să obțină sloturi de descărcare, expunând lipsa de capacitate de regazeificare a Europei.

„Am ieșit din impas? Categoric nu. Deși acum este blând, o perioadă rece prelungită de frig ar putea duce la o creștere a prețurilor spre sfârșitul iernii sau chiar iarna viitoare”, a adăugat Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor de la ICIS.

Ce înseamnă asta pentru consumatorul de rând

Prețurile angro mai mici nu se traduc imediat în prețuri cu amănuntul mai mici pentru consumatori.

Furnizorii de energie acoperă sau cumpără în avans energia de care au nevoie pentru clienți, de obicei cu aproximativ șase luni înainte, ceea ce înseamnă că majorările sau scăderile de pe piața angro au nevoie de timp pentru a se reflecta în facturile oamenilor.

Ca răspuns la prețurile ridicate la energie, mai multe industrii care se bazează pe gaz ca materie primă, cum ar fi cea a îngrășămintelor, ceramicii, sticlei și cimentului, au redus producția în acest an.

„Riscul legat de vânzarea de pe piața europeană a gazelor este legat de faptul că cererea să înceapă să crească”, au declarat analiștii de la ING Research, pentru Reuters, adăugând că acest lucru ar face din ce în ce mai dificil pentru Europa să refacă nivelurile de stocare anul viitor, înainte de iarna 2023/24.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...