De când au voie nevaccinații în mall. Prefectul Capitalei a făcut clarificări

Ana Anitoiu 07.02.2022, 10:16
De când au voie nevaccinații în mall. Prefectul Capitalei a făcut clarificări

Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a clarificat de când au voie nevaccinații în mall-uri fără să mai fie nevoiți să prezinte un certificat verde generat pe baza unui test Covid-19 negativ sau dovada trecerii recente prin boală. Oficialul a precizat ce reguli vor trebui să fie respectate în centrele comerciale odată cu această măsură de relaxare.

De când au voie nevaccinații în mall, de fapt

Conform Prefectului Capitalei, după ce starea de alertă a fost prelungită prin hotărâre de Guvern pentru încă o lună, a fost convocată vineri o ședință a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU). Măsura de relaxare ce a fost adoptată cu privire la accesul nevaccinaților în magazinele alimentare din mall-uri nu a intrat imediat în vigoare.

Modificarea regulii referitoare la accesul nevaccinaților în mall-uri a intrat în vigoare duminică noaptea. Astfel, în prezent, persoanele cărora nu le-au fost administrate vaccinuri anti-Covid-19 pot intra în centrele comerciale, pe culoare de acces special amenajate.

Prefectul Capitalei a atras atenția că trebuie să fie respectate două condiții. În primul rând, să fie asigurat un spațiu de patru metri pătrați pentru fiecare persoană și în al doilea rând să existe „un număr limitat de coșuri de cumpărături”.

Alexandra Văcaru a precizat că până duminică seară, Instituția Prefectului nu a primit apeluri telefonice sau solicitări din partea centrelor comerciale pentru clarificări suplimentare cu privire la noile reglementări.

De cand au voie nevaccinatii in mall
Pentru accesul nevaccinatilor in mall trebuie sa fie respectate unele conditii

Ce s-a modificat la dovada trecerii prin boală

De asemenea, Alexandra Văcaru a explicat că după hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă a mai intervenit o modificare: nu mai există praguri de incidență, cum ar fi de 1 și de 3 la mia de locuitori, ci unul singur, de 3 cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori

„În funcție de acesta au loc o serie de modificări, în principal în ceea ce privește gradul de ocupare a suprafeței maxime din cadrul diferitelor spații, în funcție de context – că e vorba de săli de spectacol, că e vorba de săli de joc, restaurante, cafenele –

deci avem un prag, la peste 3 la mia de locuitori: un grad de ocupare de 30 la sută”, a precizat Prefectul Capitalei, spunând că în București rămâne valabil gradul de ocupare menționat, cu excepția. sălilor de joacă pentru copii, unde acesta este de 50 la sută.

În plus, a fost făcută o modificare în privința dovezii trecerii prin Covid-19. Dacă până acum perioada de referință era între a 5-a zi și a 180-a zi de la momentul confirmării infectării, de acum încolo punctul de plecare este ultima zi a izolării.

Prefectul Capitalei a făcut un apel către bucureșteni să sune la Serviciul de Ambulanță exclusiv pentru situații de urgență, în contextul în care există multă presiune pe acesta și pe DSP. Alexandra Văcaru a amintit că locuitorii Bucureștiului se pot testa la medici de familie, chiar dacă nu se află în evidența lor, în farmacii și în centre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...