VIDEO

David Popovici, file de poveste. Scolioza din cauza căreia a ajuns la înot, transferul de la CSA Steaua la Dinamo și duelul cu legendarul Michael Phelps

Sorin Barbu 21.06.2022, 09:32

David Popovici este noua stea a sportului românesc. La doar 17 ani a devenit campion mondial la natație în bazin mare, după ce a câștigat finala de la Budapesta. Sportivul lui Dinamo a obținut al patrulea timp din istorie în această competiției. România a mai câștigat doar două medalii de aur la Mondiale, de fiecare dată la feminin.

David Popovici, sfătuit de medic să-și trateze scolioza la bazinul de înot

David Popovici a câștigat detașat proba de 200 de metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta și a cucerit medalia de aur. Este primul sportiv care câștigă pentru România un titlu mondial de la natație în competiția masculină. Tamara Costache, 1986 – 50 de metri liber și Diana Mocanu, 2001 – 200 de metri spate sunt sportivele care au adus aurul mondial pentru țara noastră.

David Popovici nu a început grozav cursa de la Budapesta. Nu a fost nici măcar în primii trei sportivi în ceea ce privește timpii de start, dar apoi a început să urce în clasament și ca un Poseidon al natației a început să mărească viteza și să-și găsească liniștea. La prima întoarcere era deja pe locul doi. Apoi a fost doar lupta lui cu cronometrul pentru că adversarii nu au mai avut nicio șansă.

Povestea puștiului din România i-a cucerit pe jurnaliștii din străinătate. A ajuns la natație silit de o problemă medicală. Medicul pediatru l-a diagnosticat cu scolioză și le-a recomandat părinților să-l ducă la bazinul de înot. Avea doar patru ani când a început să fie inițiat în tainele acestui sport.

Părinții l-au sprijinit foarte tare în această aventură. Mama lui, spre exemplu, a lucrat în zona asistenței sociale, dar a urmat cursuri de ofițer antidoping pentru a înțelege cât mai bine legistația și procedurile din acest domeniu.

David Popovici, tot mai aproape de americanul Michael Phelps

David Popovici a „explodat” la Campionatele Europene de la Roma, iar Jocurile Olimpice de la Tokyo i-au lipsit doar două sutimi de secundă ca să ajungă pe podium. La Budapesta a reușit un timp excelent: 1:43.21. Este al patrulea rezultat din istoria acestui sport.

Deținătorul recordului este germanul Paul Biedermann care a reușit la Campionatele Mondiale din 2009 să oprească ceasul la 1:42.00. Locul doi este ocupat de legendarul american Michael Phelps, cu 1:42.96, timp obținut la Jocurile Olimpice din 2008. Cu 1:43.13, francezul Yannick Agnel ocupă locul trei în urma rezultatului obținut la Jocurile Olimpice din 2012.

Clasamentul în finala probei de 200 de metri liber de la Mondialele din Ungaria:

1. David Popovici – 1:43.21

2. Sunwoo Hwang – 1:44.47

3. Tom Dean – 1:44.98

4. Drew Kibler – 1:45.01

5. Felix Auboeck – 1:45.11

6. Kieran Smith – 1:45.16

7. Lukas Martens – 1:45.73

8. Elijah Winnington – 1:45.82

„Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac și voi fi gata pentru proba de 100 de metri”, a declarat campionul mondial.

Cei mai rapizi oameni din istorie la 200 de metri liber

Paul Biedermann (GER) – 1:42.00 (2009)
Michael Phelps (SUA) – 1:42.96 (2008)
Yannick Agnel (FRA) – 1:43,14 (2012)
David Popovici (ROU) – 1:43.21 (2022)
Danila Izotov (RUS) – 1:43,90

David Popovici a plecat de la CSA Steaua la Dinamo

David Popovici are contract cu Dinamo până în anul 2024. L-a semnat acum opt luni după ce a decis să plece de la CSA Steaua. A explicat că speră să aibă condiții mai bune pentru performanță la clubul „Ștefan cel Mare”

„Am decis că este cel mai bun lucru pentru mine, în acest moment. Cred că cea mai mare rivalitate pe care am văzut-o este la fotbal, sper să nu mă înșel, nu mă pricep la fotbal și, din fericire, nici nu mă preocupă fotbalul. Am venit aici pentru a progresa la înot.

Mă bucur că sunt coleg cu Robert Glință, poate pe viitor vom putea face și o ștafetă. Din punct de vedere al universităților americane, cred că ușile nu se închid niciodată, doar că momentan vreau să rămân aici, cu echipa mea. Cred că eu, ca sportiv, pot crește așa”, a declarat David Popovici.

David este elev la Liceul „George Coșbuc”, bilingv, româno-englez și nu s-a hotărât la ce facultate vrea să meargă. Mai multe universități din Statele Unite ale Americii sunt gata să-l primească.

SURSA FOTO: https://www.facebook.com/frnpm/

Urmăriți Impact.ro și pe