Data la care se redeschid școlile. Decizia luată de Klaus Iohannis și Monica Anisie

Raluca Juncu 23.04.2020, 10:56
Data la care se redeschid școlile. Decizia luată de Klaus Iohannis și Monica Anisie

În timp ce cursurile online au fost reglementate pentru ca elevii să nu își piardă exercițiul de memorare și exersare, Executivul elaborează deja un plan pentru reluarea cursurilor, din sălile de clasă.

Despre planul de repornire a școlilor. Scenarii posibile

Ministrul Educației, Monica Anisie, împreună cu Klaus Iohannis, au discutat miercuri despre revenirea elevilor și a cadrelor didactice la școală, care ar putea fi posibilă în jurul datei de 1 iunie, după cum anticipase și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor. Foto: Inquam Photos / Mircea Manole
Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor. Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Cursurile se vor relua, însă doar în anumite condiții. Iată care sunt măsurile propuse până acum:

  • Clasele ar putea fi înjumătățite. Numărului de elevi din clase să nu fie la fel ca până acum, pentru a se evita răspândirea comunitară a SARS-CoV-2. Prima serie de elevi ar urma să vină dimineața, la cursuri, iar cea de-a doua, după-amiază. Ministerul Educației caută soluții pentru eventualitatea unor mai multe schimburi.
  • Totodată, Monica Anisie spune că ar putea fi luată în calcul și varianta prelungirii anului școlar cu o săptămână, pentru a fi asigurată siguranța elevilor.
  • De asemenea, se discută despre un scenariu în care, la 1 iunie, să se întoarcă la școală doar elevii din anii terminali, adică cei din clasa a-VIII-a, care susțin examenele de Evaluare Națională, repsectiv elevii din clasa a XII-a care vor susține examenele de Bacalaureat.

Deocamdată aceste propuneri se analizează, urmând ca la finalul acestei sătpămâni să fie comunicat cu exactitate planul privitor la reluarea oficială a cursurilor.

„Toate acestea sunt numai scenarii, vorbim ipotetic. Alegem varianta cea mai potrivită numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri. Ar trebui părinţii să înţeleagă că pe primul plan trebuie să punem sănătatea copiilor noştri. (…) Toate aceste scenarii sunt în funcţie de ceea ce transmit specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru că noi, ca profesori, nu putem lua decizii fără a ţine cont de ceea ce spun specialiştii”, a declarat Monica Anisie, potrivit News.ro.

Ministrul a mai transmis că este nevoie de o dezinfecţie care trebuie realizată de către Direcţiile de Sănătate Publică în fiecare unitate de învățământ, în așa fel încât copiii să nu fie supuşi riscului de a intra în contact cu virusul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe