Dacia de senzație, supranumită Ferrari-ul românesc. A fost construită în doar trei luni, cine a oprit producția

Nicu Stan 22.09.2021, 10:54

Dacia Sport MD87 este, cu siguranță, unul dintre cele mai spectaculoase prototipuri din istoria automobilului produs la Pitești. Ferrari-ul românesc, cum a fost denumit cel puțin datorită felului în care arăta, rivaliza cu celebrele modele de la Ford- Mustang și GT 40. Cine a oprit producția acestui model de Dacia, vedeți în articolul de mai jos.

Povestea Daciei MD 87, modelul sport care nu a fost aprobat să fie produs în serie. Cum arata ”Ferrari-ul românesc”

Un automobil Dacia construit în anul 1986 la Centrul de Cercetare şi Proiectare al Dacia (CCSITA) rivaliza, cel puțin în ceea ce privește formele sale, cu celebrele Ford Mustang și Ford GT40.

Astfel, la acea vreme, prototipul a fost botezat de uzina Dacia drept ”Ferrari-ul românesc”, mai ales că prima versiune era de culoare roșie, precum celebra marcă italiană.

Dacia Sport MD 87
Dacia Sport MD 87

Dacia Sport MD 87, cel mai spectaculos al mărcii

De asemenea, cea mai spectaculoasă maşină creată vreodată în țara noastră, Dacia Sport MD87,  a fost creația inginerului de la Mioveni- Nicolae Cosmescu.

Acesta a creionat mașina încă din anii ‘60, însă a ajuns să lucreze efectiv la ea abia 20 de ani mai târziu, în cadrul Centrului de Cercetare şi Proiectare al Dacia (CCSITA) și IATSA.

Nicolae Cosmescu credea că își va realiza visul

Fiind pasionat de sporturile cu motor, inginerul Nicolae Cosmescu s-a gândit că Dacia are nevoie și de o variantă sport, pentru a putea participa la competițiile pe patru roți. Pentru construcția Daciei Sport MD87 s-a inspirat de la legendarul Ford GT40, al cărui design a fost preluat ulterior și de Lamborghini, la modelul Miura.

După ce s-a apucat să pună în practică fabricaţia modelului Dacia Sport, a observat că în baza acestui model își poate realiza visul, respectiv fabricarea unei mașini de curse cum numai în Occident se putea vedea.

Ce modificări a suferit Ferrari-ul românesc

Pe baza unui șasiu de Dacia Sport MD87, a făcut o altă caroserie, a coborât-o până la 1,07 metri înălţime și i-a construit un alt spate, confecționat din fibră de sticlă.

De la modelul de serie a păstrat doar radiatorul. De asemenea, motorul, transmisia au fost plasate în spatele mașinii, longitudinal, cum sunt construite mașinile de curse. În plus, modelul a fost prevăzut cu patru discuri de frână.

Frâna de mână, inedită pentru acea vreme

Frâna de mână era hidraulică, o premieră pentru vremea respectivă. Comanda cutiei de viteze se făcea printr-un levier ce mergea de la manetă până în extremitatea spate a automobilului, pe sub planşeu, care era protejat de un carenaj.

Pentru a beneficia de o rigiditate sporită, mașina a fost întărită cu două lonjeroane intermediare.

Ce se afla în locul motorului

În partea din față a mașinii, unde ar fi trebuit să se regăsească motorul, şi-a găsit locul roata de rezervă, iar în zona unde ar fi trebuit să fie cutia de viteze a fost ocupat de rezervorul de benzină.

La interior, Dacia Sport MD87 avea doar două locuri, cu scaune refăcute, prinse în chingi, exact ca la modelele de raliu.

Cât a durat construcția noului model

Construcția Dacia Sport MD 87 a durat doar 3 luni, în echipa lui Nicolae Cosmescu fiind implicați alți doi angajați ai Dacia, un mecanic şi un electrician.

Prototipul a fost botezat Dacia MD87, cele două litere fiind inițialele prenumelor soţiei şi copilului inginerului Nicolae Cosmescu: Monica şi Dragoş, iar 87, anul omologării ei.

De ce a fost respins proiectul MD 87

Din nefericire, proiectul n-a trecut de la nivelul de prototip la producția de serie, șefii IATSA respingând mașina pe motiv de lipsă de fezabilitate. Acestora le era frică că mașina nu se va vinde și astfel vor rămâne fără locuri de muncă.

Urmăriți Impact.ro și pe