Dacă ți se zbate ochiul, nu este un semn bun. Ce înseamnă asta și de ce apare frecvent

Stan Filon / 25.10.2020, 15:52
Dacă ți se zbate ochiul, nu este un semn bun. Ce înseamnă asta și de ce apare frecvent

Vi s-a întâmplat să vi se zbată ochiul, pleoapa să zvâcnească incontrolabil? În general acest spasm ține câteva minute, dar au fost cazuri când nu s-a oprit zile la rând. În popor se spune că nu este bine, deoarece o astfel de reacție a corpului nostru prevestește un eveniment mai puțin fericit.

De ce se zbate ochiul

Când trecem prin astfel de reacții, avem impresia că și ceilalți pot vedea reacția ochiului nostru, însă de multe ori nu este așa. Termenul medical pentru zvâcniri oculare este miokimie, definit ca un tic motor al ochiului ce se manifestă printr-un spasm involuntar, nedureros al pleoapelor. Poate fi cauzat de: oboseala, stres, consumul excesiv de cafea, privitul prelungit la televizor, la calculator sau in alte surse de lumina.

Dacă vi se întâmplă des, atunci trebuie să știți că această reacție poate fi tratată. Modificările minore ale dietei și ale stilului de viață vă pot reduce semnificativ riscul de contracție a ochilor sau pot ajuta la dispariția unei contracții a pleoapelor.

Din ce cauza se zbate ochiul
Din ce cauza se zbate ochiul

 Iată care sunt cauzele zvâcnirii ochilor:

  • Stres
  • Oboseală
  • Încordarea ochilor
  • Cofeină
  • Alcool
  • Ochi uscați
  • Probleme nutriționale
  • Alergii

Stresul poate fi redus prin ieșiri cu familia sau prietenii în oraș, poate chiar la iarbă verde, dacă timpul permite. Yoga este o altă modalitate de a scăpa rapid de stres.

Oboseala intervine atunci când pierdem nopțile prin cluburi sau cine știe din ce allte motive, dar poate apărea i atunci când muncim mult.

Utilizarea excesivă a computerelor, tabletelor și smartphone-urilor – este, de asemenea, o cauză frecventă a zvâcnirii pleoapelor, deoarece ne încorăm ochii pentru a nu pierde niciun detaliu.

Prea multă cofeină poate declanșa zvâcniri ale ochilor. Încercați să reduceți cafeaua, ceaiul și băuturile răcoritoare (sau treceți la versiunile decofeinizate) timp de o săptămână sau două și vedeți dacă vă dispare.

Dacă aveți zvâcniri ale ochilor după ce ați băut bere, vin sau băuturi alcoolice, luați o pauză de la băutură, deoarece consumul de alcool poate provoca zvâcnirea pleoapelor.

Dacă zvâcnirea ochilor nu dispare, aceasta ar putea semnala o afecțiune neurologică gravă care afectează pleoapa – cum ar fi blefarospasmul sau spasmul hemifacial. Aceste afecțiuni relativ rare sunt mai evidente și mai grave decât simplele spasme oculare frecvente și ar trebui evaluate imediat de un specialist, pentru a nu fi vorba despre o problemă seriosă de sănătate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI