Dacă ai un telefon cu Android, nu mai poți face asta: schimbarea care s-ar putea să te enerveze, dar e pentru binele tău

Gabriel Peneș 25.01.2023, 13:49
Dacă ai un telefon cu Android, nu mai poți face asta: schimbarea care s-ar putea să te enerveze, dar e pentru binele tău

Dacă ai un telefon cu Android, nu mai poți face asta. Google pregătește o schimbare ce-i va nemulțumi, probabil, pe mulți utilizatori. Deși n-a fost lansat de multă vreme, sistemul de operare Android 13 va fi updatat în această primăvară cu Android 14. Iar acesta va aduce cu sine o noutate relativ neplăcută, dar care va fi, de fapt, în beneficiul securității datelor utilizatorilor.

Dacă ai un telefon cu Android, nu mai poți face asta

Nici nu a fost lansat bine Android 13, care a cucerit doar 5% din piața telefoanelor ce folosesc acest sistem de operare, și vom avea parte de Android 14, ce va fi operațional, cel mai probabil, din primăvară. Dar noul sistem de operare vine cu modificări ce nu vor fi pe placul tuturor utilizatorilor.

Primele vești sugerează că Google va bloca instalarea de aplicații mai vechi, fie că sunt descărcate din Play Store, sau din alte surse. Se pare că Google dorește să îmbunătățească semnificativ siguranța datelor utilizatorilor pe noua versiune de Android, ceea ce va însemna că aplicații mai vechi, construite pentru versiuni mai vechi de ale sistemului de operare și care nu au fost actualizate pentru a se conforma cu noile cerințe, nu vor mai putea fi instalate.

Acest lucru înseamnă că dacă o aplicație a fost dezvoltată pe o versiune de SDK (Software Development Kit – Trusă de dezvoltare a programelor) mai veche decât cea minimă acceptată în Android 14, aceasta nu va putea fi instalată deloc.

Dacă ai un telefon cu Android, nu mai poți face asta schimbarea care s-ar putea să te enerveze, dar e pentru binele tău
Cu viitorul sistem de operare Android 14, utilizatorii nu vor mai putea să instaleze anumite aplicații mai vechi, din rațiuni de securitate a datelor

Schimbarea care s-ar putea să te enerveze, dar e pentru binele tău

Și nu vorbim doar despre instalare din Google Play Store. Într-adevăr, aplicații incompatibile cu Android 14 vor rămâne listate pe Play Store, întrucât vor putea rula pe versiuni mai vechi de Android, dar nici măcar dacă aceste aplicații sunt descărcate separat de pe un alt magazin, acestea nu vor mai fi acceptate de sistemul de operare.

Singura metodă de a păstra aceste aplicații funcționale pe telefoanele cu Android 14 va fi dacă acestea erau deja instalate înainte ca update-ul la această versiune să fie aplicat.

Conform site-ului 9to5google.com, sursa acestor informații este chiar noul regulament impus de Google asupra Play Store, cât și noii schimbări de cod în sursa Android. În prezent, aplicațiile de pe Play Store care se listează acum trebuie să fie construite pe SDK-ul de Android 12.

Orice aplicație care folosește versiuni mai vechi nu va fi acceptată în magazin. Iar noua regulă pentru rularea de aplicații Android este că aplicațiile pentru versiuni foarte vechi nu vor mai rula.

Se pare că Google a descoperit că malware-ul de pe platformă se ascunde în principal în aplicații care par a fi dezvoltate pentru versiuni de Android mai vechi, folosind metode care nu mai sunt posibile în versiunile mai noi.

Totuși, deciziile Google referitoare la Android 14 rămân valabile pe telefoanele sale. Partenerii care produc telefoane și își modifică sistemul de operare vor putea să aleagă de bunăvoie ce versiune minimă de SDK acceptă în software-ul lor și dacă să blocheze sau nu aplicațiile mai vechi. De asemenea, cei care știu ce fac, vor putea reactiva instalarea de aplicații vechi prin command shell.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....