Cuvântul unic din limba română care începe și se temină cu litera ‘î’. Foarte puțini îl folosesc

Ana-Maria Tudor 26.08.2023, 16:41
Cuvântul unic din limba română care începe și se temină cu litera ‘î’. Foarte puțini îl folosesc

Potrivit studiilor lingvistice, limba română dispune de un vocabular extins, numărând peste 200.000 de cuvinte. În Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), sunt înregistrate aproape 60.000 de cuvinte, însă, cu toate acestea, în comunicarea de zi cu zi, utilizăm în mod frecvent doar câteva sute dintre ele.

Care este cuvântul din limba română care se termin în î

Limba română prezintă o serie de particularități care îi conferă o diversitate lingvistică interesantă. Ei bine, știai că în limba română, există doar un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „î”?

Cuvântul „înzăvorî” este un termen unic în limba română, întrucât începe și se încheie cu litera „î”. Definiția acestui termen, conform dexonline.ro, implică acțiunea de a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta prin intermediul unor mecanisme de închidere.

Familiarizarea cu cuvinte mai puțin folosite este benefică pentru îmbogățirea vocabularului nostru, și acest aspect se dovedește util mai ales atunci când jucăm jocuri care cer un lexic vast, precum jocul „Fazan”.

Citește și: Care este pluralul cuvântului ‘bară’. Milioane de români folosesc forma greșită

De asemenea, este puțin cunoscut faptul că în bogăția limbii noastre se ascunde și un singur cuvânt care începe cu „tm”. Acest cuvânt este „Tmeză” și denotă inserarea unui termen între două componente ale unui cuvânt compus sau ale unei expresii idiomatice.

Pentru a vorbi despre mai multe astfel de inserări, putem folosi forma de plural „tmeze”. Astfel de curiozități lingvistice pot adăuga o notă de surpriză și originalitate atunci când te distrezi cu prietenii tăi.

Care sunt cele mai frumoase cuvinte folosite de români

De la structura sa gramaticală până la unicitatea cuvintelor și expresiilor, limba română oferă o călătorie lingvistică inedită. În continuare, vom explora o altă trăsătură care face din limba română o limbă atât de specială.

Analizele lingvistice aplicate asupra creațiilor lui Mihai Eminescu au scos la iveală o particularitate remarcabilă în ceea ce privește vocabularul său. Se pare că acest celebru poet a manifestat o preferință aparte pentru anumite cuvinte, recurgând în mod consecvent la aproximativ 20 de termeni, inclusiv substantive, verbe și adjective, care se regăsesc cu persistență în operele sale.

În plus, aceste cuvinte alese cu grijă de poet sunt considerate ca fiind printre cele mai frumoase din limba română.

Vezi și: Care este pluralul cuvântului nivel, de fapt. Ai folosit forma greșită până acum

Prin cercetările atente și analiza textelor eminesciene, s-a conturat un tablou în care se evidențiază aceste cuvinte frecvent utilizate. Acestea sunt: „viață”, „umbră”, „lună”, „lume”, „mână”, „noapte”, „suflet”, „vis”, „ochi”, „a vrea”, „a vedea”, „a putea”, „a părea”, „a trece”, „a veni”, „alb”, „negru” și „dulce”.

Urmăriți Impact.ro și pe