Cutremur puternic în Italia, de 5,6 grade pe scara Richter: „Ne temeam că se va prăbuși totul”

Elena Avramescu 09.11.2022, 11:22
Cutremur puternic în Italia, de 5,6 grade pe scara Richter: „Ne temeam că se va prăbuși totul”

Scene de groază în această dimineață în centrul Italiei, la scurt timp după ora 07:00. Conform publicației La Repubblica, se pare că magnitudinea seismului a fost de 5,6 grade, iar epicentrul în provincia Marche, însă a fost resimțit și la Roma, Florența, Bologna, dar și în alte orașe din nordul și sudul țării.

Cutremur de 5,6 grade în Italia

Cutremurul s-a produs miercuri dimineață în Italia, la ora 07:07 și a lovit în apropiere de Rimini și de Pesaro. Conform primelor declarații, a fost vorba despre o mișcare ondulatorie care a durat cel puțin zece secunde. Seismul a fost urmat de trei replici cu magnitudinea 3,1, 3,4 și 4 grade, astfel că oamenii au ieșit în stradă, cuprinși de panică. Adâncimea seismului a fost de 10 kilometri și a fost puternic resimțit în regiune

„Suntem la etajul al șaptelea al clădirii de lângă spital și ne temeam că se va prăbuși totul”, a spus un martor care a resimțit puternic seismul, potrivit riminitoday.it.

Se pare că pereții și ferestrele s-au zgâlțâit teribil, lucru terifiant pentru cetățenii care au simțit seismul.

Au fost efectuate primele verificări de către pompieri și protecția civilă, însă momentan nu au fost constatate pagube la persoane și bunuri în urma cutremurului. Cu toate acestea, se pare că au fost mai multe apeluri telefonice către centrele de operațiuni, însă nicio solicitare de ajutor.

„Prim-ministrul, Giorgia Meloni, este în contact permanent cu Departamentul Protecției Civile și cu Președintele Regiunii Marche pentru a urmări evoluția situației în urma cutremurului care a avut loc în această dimineață în largul coastei Marche”, au transmis reprezentanții Guvernului italian.

„A fost un cutremur puternic la 07:07 în largul coastei între Pesaro și Fano, urmat de un altul de mai mică intensitate. Verificăm consecințele asupra teritoriilor, vă vom ține la curent. Am vorbit cu șeful Departamentului Protecției Civile Curcio și, ca măsură de precauție pentru controlul clădirilor școlare, municipiile provinciilor Ancona și Pesaro și Urbino sunt invitate să închidă școlile de toate nivelurile. În celelalte provincii ar trebui evaluat de la caz la caz”, a scris și primarul regiunii Marche, Francesco Acquaroli, pe pagina sa de Facebook.

După acest incident nefericit, cursurile școlare și universitare au fost suspendate ca măsură de precauție în mai multe orașe, precum Fano, Pesaro, Senigallia și Ancona.

Cutremur de 5,4 grade în România

Și România a trecut printr-o sperietură pe data de 3 noiembrie, când în țara noastră s-a înregistrat un seism, la ora 6:50, de 5,4 grade pe scara Richter. Mișcarea tectonică a avut loc la o adâncime de 148,8 de kilometri, în zona seismică Vrancea, Buzău. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunțase inițial că magnitudinea a fost de 5,5, revizuind-o ulterior la 5,2 și apoi la 5,4.

Acest seism s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași. De asemenea, seismul ar fi fost resimţit şi în Bulgaria, Moldova, România, Serbia şi Ucraina.

Este cel mai mare cutremur produs în acest an, următorul ca magnitudine fiind de 4,4, înregistrat pe 16 ianuarie 2022.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...