Cutremur în România, miercuri dimineață. S-a resimțit în mai multe orașe

Andrei Simion, Cristian Botez 31.05.2023, 08:36
Cutremur în România, miercuri dimineață. S-a resimțit în mai multe orașe

Un cutremur s-a produs, miercuri dimineața, în România, a transmis Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Magnitudinea seismului a fost de 3,3 grade pe scara Richter.

A fost cutremur în România

România s-a cutremurat în această dimineață. Potrivit INFP, seismul s-a produs în județul Buzău, la ora 3.19, având magnitudinea de 3,3. Mișcarea tectonică a avut loc în apropierea oraşelor Buzău (58 km), Focșani (59 km), Sfântu Gheorghe (59 km), Brașov (65 km) și Ploiești (79 km).

În dimineața zilei de luni, un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a înregistrat în regiunea Crișana, județul Arad, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Evenimentul seismic a atras atenția autorităților și a locuitorilor din zonă.

Luni, la ora 6:25, s-a produs un nou seism în zona Crișana (județul Arad). Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul a avut loc la o adâncime de doar 8 kilometri și s-a resimțit în apropierea mai multor orașe.

Epicentrul cutremurului s-a situat la aproximativ 22 de kilometri est de Arad, 48 de kilometri nord-est de Timișoara, 74 de kilometri sud-est de Bekescsaba și la 92 de kilometri nord de Reșița, au transmis specialiștii. Intensitatea lui a fost evaluată la nivelul IV, asta însemnând că a generat o ușoară agitație în clădiri.

Zonele afectate de cutremure în următoarea perioadă

Recent, seismologul român Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit zonele care vor fi afectate de cutremure puternice în următoarea perioadă: „Pericolul în România vine doar din zona Vrancea, acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70-80 de ani. Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat.

A fost o situație paradoxală, care, nouă, specialiștilor în domeniu, ne-a dat toate socotelile peste cap. După cutremurul din 1940, foarte multe clădiri din București au rămas într-un picior. Ce nu a apucat să distrugă acel seism, a terminat cel din 1977, de aceea s-au dărâmat acele clădiri vechi, la 4 martie”.

Urmăriți Impact.ro și pe