EXCLUSIV

Cum vom face față Covidului în valul 6? Adrian Marinescu: „Nu a spus nimeni că s-a închis pandemia”

Gabriela del Pupo 07.07.2022, 16:20
Cum vom face față Covidului în valul 6? Adrian Marinescu: „Nu a spus nimeni că s-a închis pandemia”

Noul val de infectări cu Sars Cov 2 începe să își facă simțită prezența în Europa, Franța raportează 200.000 de infectări, iar Italia peste 130.000 de mii. În România, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că în ultima săptămână numărul de cazuri s-a dublat. Diferența față de valurile precedente constă în faptul că formele dezvoltate de pacienții infectați nu pun presiune pe sistemul medical. În același timp SUA și Germania au aprobat introducerea pe piață a medicamentului pentru tratarea infecției.

O etapă de conviețuire cu virusul

Medicul Adrian Marinescu a explicat pentru Impact.ro la ce trebuie să ne așteptăm odată cu declanșarea acestui nou val de îmbolnăviri. În primul rând numărul mare de infectări nu ar trebui să ne sperie și nu trebuie raportat în mod proporțional direct la alte valuri ale pandemiei. Persoanele infectate nu vor face forme grave și nu se va ajunge în situații extreme în majoritatea cazurilor, cred specialiștii.

„Cred că sunt câteva precizări de făcut. În primul rând, din punct de vedere științific sau medical nu a spus nimeni că s-a închis pandemia, e doar o percepție pe care am avut-o. Că am discutat, că pandemia a trecut în etapa de conviețuire e altceva, dar pandemia foarte clar că nu s-a închis, aici ar fi o primă discuție.

A doua, vorbim de un val sau de o situație legată de numărul de infectări, nu înseamnă că avem în aceeași măsură spitalizări, sau ocupare de paturi de Terapie Intensivă, așa cum se întâmpla la începutul pandemiei. E foarte important de spus, adică această conviețuire, despre care eu vorbeam încă de la începutul anului, este în continuare, chiar dacă pe anumite locuri va fi mai puțin armonioasă și vom avea mai puține infectări.” spune Adrian Marinescu.

Sistemul medical nu va mai trece prin clipele de groază din timpul pandemiei când,  de multe ori, nu a făcut față numărului de cazuri grave.

„Cei mai mulți vor face forme ușoare, nu vor fi presiuni importante la nivelul spitalizării, nu ne așteptăm la situațiile grele cu camere de gardă pline, vom fi prudenți, nu spune nimeni. Nu ne speriem de numărul de infectări, plecăm de la o situație de fapt și ne gândim cum să găsim calea de mijloc în care să ne protejăm, fără restricții speciale, fără să ne gândim că vor fi pline paturile de terapie intensivă.” mai spune medicul.

Prima tara din UE care incepe sa administreze pastila Pfizer pentru Covid. Medicamentul, disponibil in farmacii

„Știm că nu există tratament miraculos”

Numărul mare de infectări nu va veni neapărat și cu noi restricții iar în ultimii doi ani tratamentele au ajuns la un nivel destul de avansat. Totuși în multe țări se iau măsuri de prevenție, fie la nivel regional sau chiar individual. Speriați, comercianții din Franța au început deja să impună restricții.

Foto euronews.com

SUA, prin FDA, agenția americană a medicamentului, a aprobat ieri vânzarea în farmacii a medicamentului dezvoltat de compania farmaceutică Pfizer, Paxlovid. Condiția este ca cei care solicită acest tratament să prezinte dosarul medical și lista cu medicamentele pe care le iau în momentul în care solicită acest tratament. Pastila a fost aprobată și în UE, în Germania acum câteva zile, medicamentul poate fi prescris de medicul de familie.

„Eu cred că în momentul în care vorbim de 2 ani și jumătate de pandemie, adică avem noi toți experiență și lumea medicală, știm că nu există tratament miraculos, putem vorbi de medicamente care să fie eficiente, care să ajute realmente, cu condiția să fie administrate la debutul bolii.

Și noul medicament merge pe aceleași principii care au fost folosite în tratamentele de până acum.

Este același lucru principial, trebuie să am testare, trebuie să am diagnostic și să intervin cu medicamentele, de aici plecăm. Că vom vorbi de o eficiență net crescută prin cei de la Pfizer, asta e o altă discuție, datele științifice ne vor arăta. Dar și până acum medicamentele pe care le-am utilizat au fost categoric în ajutorul nostru, dar cu aceste considerente de care vă spuneam. Trebuie să prevenim formele complicate, de altfel, inclusiv vaccinarea, inclusiv terapiile pe care le avem, merg pe același principiu, să previn o formă complicată, să previn punerea vieții în pericol.” mai spune medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe