Fără îndoială că masa de Paște, cu toate bunătățile care vor fi puse pe ea, este mult-așteptată de români. După o lungă perioadă de post, de peste 40 de zile, în care oamenii s-au abținut de la a mânca preparate de origine animală, acum se vor întâlni cu bucate alese care însă le-ar putea provoca afecțiuni ale aparatului digestiv dacă nu respectă anumite reguli de nutriție. Pentru a evita astfel de neplăceri, specialiștii ne recomandă să avem grijă cum asociem alimentele între ele și în ce cantități. Medicul nutriționist Florin Bălănică ne dă chiar un exemplu concret: cum arată masa de Paște în familia lui.
În opinia specialistului, obiceiurile alimentare pe care le aveau străbunicii noștri în urmă cu sute de ani nu mai pot fi de actualitate. Explicația este simplă: omul de astăzi este cu mult mai sedentar decât cel din trecut, astfel că și mâncarea pe care o consumăm se digeră mult mai greu.
”Românii au luat din străbuni obiceiuri alimentare frumoase, care presupun ca la o singură masă să avem o multitudine de bucate și de nutrienți. Din păcate, omul modern nu mai este acela din trecut. Este o persoană care stă foarte mult la birou și în scaunul mașinii, nu mai face mișcare și să nu uităm că nutriția corectă reprezintă raportul intrări energetice – ce mâncăm – versus ieșiri energetice – cât și cum ne mișcăm.
Florin Bălănică ne-a spus cum va arăta masa lui și a familiei sale de Paște. În primul rând el ne recomandă tuturor să cumpărăm produse de la micii producători pentru că ei ”au de cele mai multe ori produse de foarte bună calitate.” Și cum medicul deține și o ”mică fermă”, bucatele de pe masa de Paște vor fi exclusiv bio.
”Consumăm produsele de sărbătoare, împărțite pe zile și pe mese. Le producem în casă, atât cozonacul, cât și pasca, friptura, drobul și toate celelalte. A găti acasă este un mare plus versus a cumpăra gata făcut.
Masa noastră de sărbători va arăta în felul următor: micul dejun va fi constituit din ouă de la fermă, fierte încondeiate de copii, care vor fi consumate cu muștar fără zahăr și pâine cu maia. La prima gustare vom consuma una, două, poate trei felii de drob făcut în casă. La masa de prânz vom avea friptură de ied pe care o să o consumăm cu ceapă verde și salată verde. La gustarea a doua probabil că vom consuma un pahar de vin, poate chiar două, tot din producția proprie, un vin sec adaptat fripiturii pe care o consumăm, iar ulterior, pe seară, vom consuma un pește făcut la cuptor cu legume, iar pentru cei care nu vor consuma pește am pregătit pui, găină de casă, gătite ca friptură.
Constatați, astfel, că mâncărurile grele, sau așa zis grele – care se digeră mai greu – sunt consumate în prima parte a zilei și nu toate la aceeași masă.”, a mai precizat nutriționistul.