Cum trebuie să te îmbraci corect iarna, chiar dacă afară sunt temperaturi de primăvară. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Diana Radu 31.01.2020, 18:18
Cum trebuie să te îmbraci corect iarna, chiar dacă afară sunt temperaturi de primăvară. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Probabil ai observat și tu că vremea a luat-o razna, astfel am ajuns să avem parte de temperaturi de primăvară în plină iarnă. Ei bine, acest lucru i-a determinat pe mulți dintre noi să renunțe la hainele groase și să treacă la cele specifice unui sezon mai cald. Însă, specialiștii avertizează că în acest fel suntem mult mai predispuși la bolile de sezon.

Cum trebuie să te îmbraci corect iarna, în ciuda temperaturilor ridicate. Sfaturile specialiștilor: ”Nu dați jos hainele de iarnă”

În ultima perioadă valorile termice s-au situat în mare parte peste cele specifice perioadei, ceea ce i-a determinat pe români să se îmbrace mai subțire. Însă, dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” spune că acest lucru este total greșit și ne explică la ce riscuri ne expunem. Medicul spune că motivul pentru care contactăm tot felul de boli specifice sezonului este pentru că alegem să purtăm o ținută mai subțire, iar organismul nu are timp să se adapteze la schimbările climatice bruște.

”Chiar dacă afară sunt 16 grade, nu dați jos haina de iarnă, pentru că temperaturile sunt înșelătoare, iar organismul se adaptează, dar mai greu la schimbările climatice bruște. Seara este rece, temperatura nu este uniformă, de aici și frecventele boli care apar în acest sezon și care ar putea fi evitate”, a spus profesor dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitala.

haine de iarna, haine subtiri, boli, imbracaminte corespunzatoare
dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase ”Matei Bals”

Medicul subliniază faptul că la temperaturi de 16-18 grade Celsius, nu este indicat să purtăm doar o rochie sau o cămașă, acestea fiind haine specifice pentru temperaturi de 22-24 de grade Celsius. În această situație, organismul va reacționa agresiv, iar drept urmare vom fi mai predispuși la boli sau răceli.

”Este indicat să nu renunțam la haina de iarnă, chiar dacă afară sunt temperaturi mai ridicate decât cele specifice acestui sezon. Nu mai punem mănușile, dar plămânii trebuie protejați de răceală. Cei care au suferințe cronice trebuie să fie și mai prudenți în acest sezon. Nu va lăsați păcaliți de soarele cu dinți, nu spuneți că dacă este cald, sunt 18 grade, pot merge în pulover”, a mai spus medicul Adrian Streinu Cercel.

În acest weekend (1-2 februarie) valorile termice vor atinge și valori de 17 grade Celsius, așa că nu uita-ți de sfaturile specialiștilor și nu vă lăsați păcăliți de vremea înșelătoare. Sfatul specialiștilor este să nu renunțați definitiv la hainele groase, deoarece în caz contrar veți fi mai predispuși la a vă îmbolnăvi.

Urmăriți Impact.ro și pe