Cum trebuie să coci pâinea pentru a ieși pufoasă la interior și cu o crustă crocantă. Temperatura la care setezi cuptorul

Beatrice Dumitru 10.02.2023, 13:08
Cum trebuie să coci pâinea pentru a ieși pufoasă la interior și cu o crustă crocantă. Temperatura la care setezi cuptorul

Pregătirea pâinii la cuptor acasă este o experiență foarte frumoasă: frământarea, așteptarea cu răbdare ca aluatul să crească și, în final, mirosul inconfundabile emanat de pâinea proaspătă. Oricine poate încerca să facă pâine acasă, dar multe gospodine fac o greșeală când vine vorba despre temperatura la care trebuie coaptă. La ce temperatură trebuie setat cuptorul.

La ce temperatură se coace pâinea

Pâinea este alimentul consumate cel mai mult de către oamenii din întreaga lume. Dacă vrei să faci pâine acasă îți trebuie doar făină, apă, drojdie, o pereche de brațe gata de frământat și un cuptor bun, dar este important să știi și la ce temperatură se coace pâinea pentru a ieși pufoasă la interior și cu o crustă crocantă.

Înainte să te apuci de pregătit aluatul trebuie să știi la ce temperatură se coace pâinea. Timpul de coacere a pâinii de casă depinde de modul în care este preparată, deoarece se poate face atât la temperatură scăzută, pentru mai mult timp, și la temperatură ridicată într-un timp mai scurt. Ideal ar fi să setezi cuptorul la 160 și 200 de grade și în acest fel vei obține o crustă crocantă, dar și o culoare și o textură perfectă a produsului final.

Cum trebuie să coci pâinea pentru a ieși pufoasă la interior și cu o crustă crocantă. Temperatura la care setezi cuptorul
Pîinea este unul dintre cel mai consumat aliment în întreaga lume.

De ce este importantă temperatura când coci pâinea

În primul rând, este necesară o temperatură bună pentru ca un aluat de făină să se gătească și să genereze gaze în interior. Aceasta ar trebui să fie în jur de 160 și 200 de grade, deoarece această temperatură accelerează creșterea și, astfel, se obțină o crustă crocantă.

La început, cuptorul este încălzit la temperatura maximă – de obicei până la 240-260 de grade. La această temperatură, pâinea este coaptă timp de 10-15 minute. Dacă trimiteți aluatul în cuptor, trebuie să creați aburi în el. Pentru a face acest lucru, trebuie să turnați rapid un pahar de apă caldă pe o tavă preîncălzită la nivelul inferior. Aburul este important pentru a preveni deshidratarea suprafeței aluatului, ceea ce provoacă o crustă tare pe pâine.

După trecerea timpului specificat, aburul este eliberat din cuptor, iar temperatura este coborâtă la 180-200 grade și produsul este coacționat până se pregătește.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...