Cum se prepară corect sosul de miel la cuptor. Ingredientul indispensabil. Fără el, nu are niciun gust

Emanuela Pană 02.05.2021, 14:11
Cum se prepară corect sosul de miel la cuptor. Ingredientul indispensabil. Fără el, nu are niciun gust

A mai rămas puțin până ce creștinătatea va celebra Paștele, iar vedeta acestei sărbători este, după cum bine știm cu toții, mielul. În această perioadă, gospodinele pun pe masă tot felul de preparate pe bază de miel: drob, borș de miel, stufat, friptură, iar noi, căutând printre rețete cu ajutorul cărora puteți definitiva meniul de Paște, ne-am gândit să vă propunem câteva sosuri care merg excelent cu carnea de miel.

Sosuri pentru carnea de miel

Încă puțin iar gospodinele vor da startul maratonului de gătit pentru Paște, iar unul dintre preparatele consacrate ale acestei perioade este, bineînțeles, friptura de miel. E drept că există și persoane care evită să gătească acest timp de carne din cauza mirosului specific, care se menține uneori și după gătire, însă bucătarii sunt de părere că cei care nu iubesc carnea de miel nu au mâncat-o pregătită de „mâini pricepute“.

Evident că gusturile nu se discută, de aceea, prin intermediul acestui material, ne dorim să venim în ajutorul acelora dintre voi care doresc să pună o friputură de miel la cuptor pe masa de Paște. Prin urmare, venim în întâmpinarea vostră cu câteva rețete de sosuri pentru carnea de miel, care vor face din acest preparat un adevărat deliciu.

1. Sos fin acrișor

Ingrediente:

  • 1 lămâie;
  • 200 gr peltea de portocale;
  • coaja rasă de la o portocală;
  • 2 lingurițe de muștar;
  • 2 lingurițe de oțet de mere;
  • 50 ml de vin alb.

Preparare:

  1. În 100 de ml de apă se fierb, timp de 5 minute, lămâia curățată de coajă și tăiată felii, împreună cu coaja de portocală rasă;
  2. Separat, se amestecă pelteaua cu vinul și cu oțetul;
  3. Se adaugă muștarul, după care zeama strcurată în care a fiert lămâia și se amestecă bine.

Sosul trebuie turnat călduț peste feliile de friptură de miel.

Citește și: Veste proastă înainte de Paște. Prețurile pentru carnea de miel au crescut considerabil: „Nu prea ajunge lumea pe la noi, cumpără de la samsari“

Mod de preparare și tipsuri

Sosuri pentru carnea de miel. Ingrediente care dau savoare preparatului
Sosuri pentru carnea de miel. Ingrediente care dau savoare preparatului

2. Sos de hrean cu nuci sau migdale

Ingrediente:

  • 500 ml lapte;
  • 2 linguri făină;
  • 50 gr nuci/migdale mărunțite;
  • 1 lingură de hrean;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • sare, piper, după gust.

Preparare:

  1. Se fierbe laptele într-o oliță și se toarnă fierbinte pente făină;
  2. Se amestecă bine pentru omogenitate;
  3. Se pune din nou vasul pe foc (la foc mediu), și se adaugă nucile/migdalele, alături de zahăr;
  4. Se lasă la fiert și se amestecă regulat pentru a nu se forma cocoloașe;
  5. Când sosul începe să se îngroașe, se adaugă hreanul;
  6. Se amestecă toate ingredientele și se ia vasul de pe foc;
  7. Se acoperă sosul timp de 5 minute, după care poate fi servit alături de carnea de miel.

Tips: Dacă sosul iese prea gros, îl puteți subția cu puțin lapte cald.

3. Sos de ceapă cu vin

Ingrediente:

  • 100 ml de ulei;
  • 5 cepe date pe răzătoarea mică;
  • 2 linguri făină;
  • 1 lingură oțet;
  • 2 linguri apă;
  • 200 – 300 ml vin negru;
  • 1/2 linguriță zahăr;
  • 3 gălbenușuri de ou fierte, tari;
  • sare, piper, după gust.

Preparare:

  1. Se călește ceapa în ulei, după care se presară făină deasupra și se rumenește timp de 5 minute;
  2. Se adaugă peste ceapă amestecul de oțet, apă și vin negru;
  3. Se adaugă sarea, zahărul și piperul și se lasă să fiarbă la foc potrivit, până ce se obține un sos bine omogenizat;
  4. Se rad gălbenușurile pe răzătoarea cu ochiuri mici și se adaugă treptat în sosul luat de pe foc, amestacând constant;
  5. Când sosul este omogen, se poate da printr-o sită pentru a fi cât mai fin.

Poftă bună și sărbători cu bine!

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...