Cum se plantează corect un smochin și cum trebuie să-l îngrijești an de an

Concediile și vacanțele sunt frumoase, dar se termină repede. Așadar, ce-ai spune dacă ai aduce câte ceva din vacanță chiar în grădina ta? Pentru aerul său mediteranean, pentru că produce fructe din al doilea an de cultură și este ușor de îngrijit și înmulțit, noi îți propunem smochinul, o specie care provine din vechea Persie. Află, în continuare, cum se plantează corect un smochin, precum și felul în care trebuie îngrijit acesta.

Cum se plantează corect un smochin

Cărnoase și dulci, smochinele sunt fructe extrem de gustoase, fiind preferate de mulți în detrimentul multora. Având și numeroase efecte venefice asupra sănătății, smochinele merită cu siguranță un loc în grădina ta.

Originar din vechea Persie, smochinul este întâlnit astăzi în Orientul Mijlociu în Bazinul Mediteranean. Este o specie care crește sub formă de tufă, însă poate fi dirijat și sub formă de pom, pe trunchi, ajungând la o înălțime de 3-4 metri. Frunzele smochinului sunt mari, palmate, adânc crestate și lung pețiolate, având aproximativ 30 cm în diametru. De culoare verde închis, acestea sunt pubescente pe ambele fețe. Florile, în schimb, sunt mici, nesemnificative, și cresc în interiorul fructului.

În funcție de tipul de sol în care care este plantat smochinul, acesta poate avea fructe de culori diferite: verzi, gălbui sau violet. Ca majoritatea pomilor fructiferi, smochinii trebuie plantați în perioadele de toamnă târzie sau primăvara timpuriu, iar lăstarii acestora trebuie fixați în pământ la o adâncime de jumătate de metru.

În ceea ce privește locul pe care-l va ocupa în grădină, smochinul trebuie plantat într-un teren adăpostit, cu o pantă de 10-12%, unde climatul este blând, dar însorit. Fiind originar din zona mediteraneană, smochinul are nevoie de cel puțin 8 ore pe zi de lumină, ca să rodească abundent și constant. Dacă-l veți pune în loc umbrit, fructele se vor forma greu și nu vor apuca să se coacă până în toamnă.

Un alt detaliu important îl reprezintă modul de conducere al smochinului: liber, sub formă de tufă, pe spalier sau sub formă de pom cu trunchi. Pentru pomi cu trunchi, ramurile se scurtează la 60-70 cm, se formează un ax central cu 1-2 etaje cu 3-5 ramuri principale. Trunciul poate fi ori pitic (la 20-30 cm), ori înalt (la 50-60 cm). Cel mai aplicat este, însă, sistemul sub formă de tufă, unde ramurile se scurtează la 20-25 cm.

Smochinul este o specie care se îmnulțește ușor, pe cale vegetativă, adică prin: drajoni, butași, marcote, însă se poate înmulți și prin semințe, dacă doriți să experimentați.

Citește și: Cum să crești banane în România. Tehnicile găsite de o familie din Constanța sfidează agricultura

Cum trebuie să-l îngrijești an de an

Tipul de sol pe care-l preferă smochinul este cel calcaros, sărac, fapt pentru care se recomandă adăugarea în groapa de plantare a câtorva pietre mari și bolovani. De asemenea, atunci când optați pentru drajoni sau butași de smochin este indicată realizarea unei tăieri de 1/3 din vârful plantei. Procedând astfel, veți stimula ramificarea smochinului de la punctul de altoire și apariția mai multor lăstari de sezon.

Cum se plantează și cum se crește un smochin
Cum se plantează și cum se crește un smochin

În ceea ce privește modul de îngrijire a smochinului, este important de știut că, la un an de la plantare, se selectează 3-6 ramuri principale iar restul se suprimă de la bază. Întrucât provin din regiunea mediteraneană, smochinii sunt fragili la vânturile puternice, fapt pentru care se recomandă fixarea unei ancore în pământ pentru susținere.

Spre deosebire de alte soiuri, smochinul nu necesită îngrijiri speciale, însă trebuie să țineți cont de câteva reguli:

  1. Primăvara se afânează solul la baza arbustului și se aplică un îngrășământ complex și microelemente;c
  2. Pentru reducerea extinderii, se elimină drajonii;
  3. Pentru menținerea unei tufe echilibrate, se fac tăieri de corecție;
  4. Ramurile uscate, deshidratate, degerate se elimină, la fel și lăstarii care cresc spre înteriorul tufei;
  5. Smochinul se udă o dată pe săptămână, iar în perioadele de secetă de 2 ori pe săptămână.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...