Cum se face admiterea la liceu în 2020. Care sunt criteriile de departajare la repartizare

Andrei Cezar 26.06.2020, 17:20

Cum Evaluarea Națională a trecut, elevii au de înfruntat acum un nou rând de emoții: cele pentru admiterea la liceu. Repartizarea elevilor se face computerizat, printr-un soft folosit de Ministerul Educației. Există, totuși, situații când mai mulți elevi obțin aceeași medie generală de admitere, iar în aceste condiții, tot mai mulți părinți au ridicat problema criteriilor de departajare la repartizarea copiilor.

Criteriile de departajare a elevilor la admiterea în licee

Compania care administrează softul de repartizare a realizat, în 2017, un ghid explicativ, valabil și pentru anul acesta, potrivit Edupedu.ro.

În cazul în care, spre exemplu, doi elevi au medii de admitere egale și doresc să intre la același liceu, ei vor fi departajați după următoarele criterii:

  1. Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
  2. Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
  3. Nota obţinută la proba de limba şi literatura română la Evaluarea Naţională
  4. Nota obţinută la proba de matematică la Evaluarea Naţională
  5. Nota obţinută la proba de limbă maternă la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

Softul de admitere funcționează în felul următor: ia fiecare elev pe rând, de la cel cu media cea mai mare, descrescător, până la cel cu media cea mai mică. Pentru fiecare elev se ia în considereare prima opțiune de pe fișă, astfel:

  • Dacă mai sunt locuri, elevul este repartizat la acea specializare și se trece la următorul elev.
  • Dacă nu mai sunt locuri, se trece la a doua opțiune de pe fișa elevului, apoi dacă este nevoie la a treia și tot așa până este găsită o specializare cu locuri disponibile sau se epuizează opțiunile.

Dacă sunt epuizate toate opțiunile din fișă, fără a mai fi vreun loc disponibil la niciuna dintre ele, elevul rămâne nerepartizat.

Cum se face admiterea la liceu în 2020. Care sunt criteriile de departajare la repartizare
Cum se face admiterea la liceu în 2020. Care sunt criteriile de departajare la repartizare

Completează cât mai multe opțiuni

De aceea, este recomandat să completezi cât mai multe opțiuni pe fișa de admitere, în ordinea pe care tu o dorești. De la cea mai atractivă, chiar dacă tu crezi că media nu-ți permite să intri, până la cea mai puțin dorită.

Nu uita! Completarea unui număr cât mai mare de opțiuni este doar în avantajul tău. Vei intra la prima opțiune la care mai sunt locuri disponibile.

Urmăriți Impact.ro și pe