Cum se dezinfectează corect solul. Se face primăvara, timp de 3 săptămâni VIDEO

Andrei Simion 13.03.2023, 17:40
Cum se dezinfectează corect solul. Se face primăvara, timp de 3 săptămâni VIDEO

Un specialist a explicat cum se dezinfectează corect solul. Tratamentul se face primăvara, într-o perioadă de trei săptămâni, în care nu poate fi semănat nimic. Abia după aceea pământul va fi pregătit pentru a planta semințele dorite.

Cum poate fi dezinfectat solul în mod corect

Doctorul inginer Horia Ghibu a explicat, la emisiunea „Ce vor plantele”, că solul poate fi dezinfectat ușor, dar cu o condiție – aceea ca temperatura lui să fie de cel puțin 15 grade Celsius.

„Dezinfecția solului se face când temperatura lui este de cel puțin 15 grade. În primăvară puteți să faceți dezinfecția cu doi litri de formol în 100 de litri de apă și aplicați 15 litri de soluție pe metrul pătrat. După aceea, puteți acoperi suprafața cu o folie de polietilenă după tratament. Tratamentul durează trei săptămâni, în care nu puteți semăna nimic”, a spus specialistul.

Alți specialiști, despre soluția de dezinfectare a solului

În urmă cu ceva timp, această metodă de a dezinfecta solul, folosind o soluție simplă obținută din formol și apă, a stârnit discuții aprinse pe rețelele sociale. Alți specialiști au atras atunci atenția asupra faptului că produsul nu este unul standardizat pentru domeniul legumiculturii.

Inginerul agronom Doru Crăciunescu susține că formolul are mai mult rol conservant şi nu are remanenţă. Este mai mult o „modă“, relativ recentă, existând posibilitatea să nu aibă efectul scontat.

„Orice produs folosit pentru dezinfecţia solului nu ar trebui să aibă un efect negativ asupra producţiei în sine. În orice dezinfecţie, şi formolul acesta, se lasă o perioadă de pauză de la aplicare până la plantare şi automat efectul negativ se duce. (…) De cele mai multe ori însă este o cheltuială inutilă“, a spus inginerul agronom, potrivit adevarul.ro.

La rândul său, cercetătorul din cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, doctorul inginer Costel Vânătoru, a spus că nu există deocamdată date certe referitoare la efectele acestei „practici populare“. Specialistul a atras atenția că există substanțe acreditate ce pot fi folosite, atât bio, cât și chimice, deși acestea sunt costisitoare.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe