Cum se completează amiabila. Model, acte necesare și pașii de urmat în cazul unui accident rutier

Emanuela Pană 08.07.2022, 18:11
Cum se completează amiabila. Model, acte necesare și pașii de urmat în cazul unui accident rutier

Cum se completează amiabila, ce trebuie să știe șoferii atunci când se întâmplă ca autoturismele să aibă o coliziune din care rezultă mici incidente. Indiferent că vorbim despre un moment de neatenție, un eveniment care îl ia prin surprindere pe unul dintre șoferi sau chiar nerespectarea unor reguli de circulație de către conducătorul auto, atunci când are loc un accident de circulație în care sunt implicate două mașini și se îndeplinesc anumite condiții se completează un formular de constatare amiabilă de accident. Află în continuare cum se completează corect formularul.

Cum se completează amiabila și în ce condiții se poate încheia

În cazul în care vei fi vreodată implicat într-un accident pe teritoriul UE, trebuie să știi în ce condiții poți apela, într-un cadru legal și minim invaziv, la o înțelegere amiabilă. De asemenea, este important să cunoști și pașii pentru completarea corectă a formularului de constatare amiabilă.

Cum se completeaza amiabila
In ce conditii se poate incheia o constatare amiabila

După cum aminteam și mai sus, se poate recurge la înțelegere amiabilă atunci când se îndeplinesc anumite condiții. Astfel, constatarea abiabilă se completează după producerea unui accident rutier în care au fost implicate nu mai mult de două autoturisme care au asigurare RCA și în urma căruia au rezultat doar pagube materiale (altfel spus, au fost înregistrate doar avarii la cele două vehicule).

Un alt aspect important este următorul: cei doi conducători auto implicați în accident trebuie să să fie de acord să recurgă împreună la soluția amiabilă. De asemenea, datoria de a informa societatea de asigurare autorizată cu privire la producerea accidentului de circulație îi revine asiguratului.

Condiții pentru completarea formularului de constatare amiabilă

Se poate trece le completarea formularului doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Așadar, iată care sunt, potrivit Poliției Române, condițiile pe care trebuie să le îndeplinești dacă ai fost implicat într-un accident rutier și vrei să recurgi la soluția amiabilă:

  • În urma accidentului au rezultat doar pagube materiale;
  • În accident au fost implicate doar două vehicule;
  • Nu au fost create pagube materiale altei persoane în afara celor doi conducători de vehicule implicați în accident;
  • Ambii conducători auto își doresc completarea formularului și își exprimă această voință prin semnarea formularului.

Cum trebuie completat formularul de constatare amiabilă?

În caz de accident, formularul de constatare amiabilă poate fi găsit în plicul în care este livrată polița RCA și cuprinde două file auto-copiative cu datele din: poliţa de asigurare RCA/Carte verde, certificatul de înmatriculare, permisul de conducere şi Cartea de identitate personală.

Șoferii celor două vehicule vor completa împreună un singur formular de constatare amiabilă, cu pix de culoare albastră și cu litere mari de tipar – motivul este acela de a fi cât mai lizibile. Așadar, atunci când toate condițiile enunțate mai sus sunt întrunite, iar cei doi șoferi vor să completeze formularul, este important să știe și cum trebuie făcut acest lucru.

În situația în care la accident au asistat și martori, le puteți cere numele pentru a-i trece în formular în câmpul cu numărul 5, aflat în partea de sus a paginii. Important de precizat că nu se consideră martori persoanele care cunosc șoferii implicați în accident.

Formularul de constatare amiabilă are două pagini auto-copiative, astfel încât fiecare șofer să păstreze câte una. Ambele file au valoare probantă egală. Așdar, iată cum arată un formular de constatare amiabilă și ce informații trebuie completate în el:

Cum se completeaza amiabila
Cum se completeaza amiabila

Cum se completează amiabila? Este important să aveți în vedere următoarele:

  1. Partea de sus a formularului face referire la data și locația accidentului.
  2. Partea din stânga, colorată în albastru și având titlul VEHICUL A, trebuie completată de șoferul vinovat.
  3. Partea din dreapta, colorată în galben și având titlul VEHICUL B, trebuie completată de șoferul păgubit.
  4. Pentru ambele vehicule trebuie completate toate căsuțele cu datele de identificare ale deținătorului poliței de asigurare, ale conducătorului auto, ale mașinii, seriei și numărului poliței RCA.
  5. Partea din mijloc face referire la împrejurimile în care a avut loc accidentul. Aici trebuie marcate doar căsuțele utile, care se aplică la împrejurările accidentului produs.
  6. În partea de jos este un spațiu gol destinat schiței de accident. Această schiță este obligatorie și poate fi făcută de oricare dintre șoferi.
  7. În partea de jos, sub schița accidentului, ambii conducători auto trebuie să își treacă semnăturile.

Actele necesare pentru completarea unui formular amiabil

După ce a fost completat formularul, acesta trebuie depus personal de către șoferul păgubit la compania de asigurări la care este asigurat celălalt șofer, indiferent de reprezentanța acesteia. După depunderea formularului de constatare amiabilă, se va elibera documentul de introducere în reparație a vehiculului, stabilindu-se vinovăția și se acordându-se despăgubirea.

Atunci când vei depune formularul la compania de asigurări, vei avea nevoie de următoarele acte:

  • Copie după cartea de identitate;
  • Copie după certificatul de înmatriculare;
  • Copie după permis;
  • Copie după polița RCA.

Alte informații utile despre formularul de constatare amiabilă

Termenul maxim în care trebuie transmis formularul către compania de asigurare este de 24 de ore. În cazul în care cei doi conducători auto implicați în accident nu ajung la o înțelegere se poate merge la Poliție. Important de precizat că, după completarea acestui document declarativ şi semnarea lui de ambele părți, nu vă veți mai putea adresa Poliției.

Este recomandat ca după completarea formularului împreună cu celălalt șofer să faci câte o copie xerox după asigurarea RCA, talon, buletin, pentru că s-ar putea să-ți fie de folos când vei solicita despăgubirea.

De asemenea, nu ar strica să verifici corectitudinea datelor completate de către celălalt șofer implicat. Prin urmare, îi poți solicita politicos cartea de identitate, asigurarea RCA, talonul auto și permisul de conducere.

După ce formularul a fost completat, semnat și verificat de ambii conducători auto, cele două pagini autocopiative trebuie despărțite. Din acest moment sunt interzise modificările.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...