EXCLUSIV

Cum să te programezi la vaccinare prin intermediul medicului de familie. Unul dintre medicii care au gândit sistemul ne dă toate detaliile

Alexandru Catalan, Mihai Roșoiu 13.05.2021, 20:11
Cum să te programezi la vaccinare prin intermediul medicului de familie. Unul dintre medicii care au gândit sistemul ne dă toate detaliile

O treime dintre medicii de familie din Bucureşti au început de câteva zile vaccinarea pacienţilor împotriva COVID-19. Conform primelor estimări, este vorba despre circa 70 dintre cei 200 de medici care au încheiat deja contracte cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Reporterii impact.ro au aflat, de la unul dintre medicii de familie implicaţi, Marina Pîrcalabu, cum se desfăşoară în prezent campania de vaccinare.

Cum poți să te programezi la vaccinare prin intermediul medicului de familie

Vaccinarea cu Johnson@Johnson, în incinta cabinetelor medicilor de familie, e soluţia ideală pentru cei care doresc să apeleze la acest mijloc de imunizare, în condiţiile în care se aplică o singură doză. Reporterii impact.ro au aflat, de la unul dintre medicii de familie implicaţi, Marina Pîrcalabu, cum se desfăşoară în prezent campania de vaccinare. Autorităţile centrale anunţaseră data de 4 mai ca fiind cea în care se va da startul acestei faze a vaccinării, dar a fost amânată, căci materialele necesare (halate, seringi, plasturi, în principal) nu au ajuns în timp util la medicii de familie implicaţi:

Eu am început de luni, 10 mai, campania de vaccinare la propriul cabinet. Şi asta fiindcă nu am avut materialele necesare. Zilnic, de luni până vineri, am alocat două ore special doar pentru vaccinare. Practic, între orele 13.00 şi 15.00, nu fac altceva decât vaccinări, explică medicul Marina Pîrcalabu.

Ea spune că, în cele două ore, poate vaccina maximum zece persoane, şi asta fiindcă trebuie aşteptat 15 minute, după fiecare vaccinare, pentru a putea fi observate şi contracarate eventualele reacţii alergice.

Cum poți să te programezi prin intermediul medicului de familie
Medicul de familie Marina Pîrcalabu

Medicii țin legătura cu pacienții și pe Facebook

Mulţi dintre medicii de familie folosesc deja sistemul programărilor telefonice, care e însă ceva mai greoi şi ia timp, sau ţin legătura cu pacienţii lor prin intermediul aplicaţiilor de gen whatsapp sau pagina personală de Facebook.

E mult mai simplu aşa, decât să stai să pierzi timpul şi să-i suni, să-i cauţi, să le programezi data şi apoi să le confirmi. Oamenii s-au obişnuit deja şi folosesc aplicaţia, care nu e deloc greoaie. Pot fi abordată şi de către pacienţi care nu sunt pe lista mea, dar în acest caz ei trebuie să ştie că au câteva etape de parcurs în plus, care le răpeşte doar câteva minute, tot cu ajutorul softului instalat pe site, mai spune medicul Marina Pîrcalabu.