SPECIAL

Cum s-au schimbat cinematografele din București din cauza pandemiei – reguli speciale și prețuri diferite

Adriana Olaru 23.08.2021, 10:45
Cum s-au schimbat cinematografele din București din cauza pandemiei – reguli speciale și prețuri diferite

Odată cu cea mai nouă boală din lume, COVID-19, s-au schimbat drastic și regulile din cinematografele din București, dar și din țara noastră. Toți cei care intră în sala de film sunt nevoiți, spre exemplu, să poarte mască de protecție și cei care nu vin în grupuri de câteva persoane trebuie să lase liber un scaun între fiecare persoană din sală. Și prețurile sunt destul de piperate, însă există și variante ceva mai ieftine dacă mergeți în anumite zile ale săptămânii sau la anumite ore.

Sălile de cinema au avut lacătul pe ușă multă vreme din cauza restricțiilor impuse în timpul pandemiei. Dacă înainte abia se mai găsea un loc liber la film la marile cinematografe din București, cel puțin în weekend, acum situația s-a schimbat, iar lucrurile sunt cu totul diferite. Regulile care au fost impuse au alungat o bună parte dintre spectatori, iar intrarea în sala de cinema se face după o procedură foarte clară, indiferent de sala aleasă.

Ce reguli noi au fost impuse la cinematograf

În București, restricțiile și normele sunt bine trasate. Încă de la intrarea în zona din care se cumpără bilete, trebuie să păstrați distanța de un metru și jumătate față de cei care sunt în față sau în spate. Mai mult, există recipiente cu soluții dezinfectante care se pot utiliza. Plata biletului, când ajungeți la casă, se recomandă cu ajutorul cardului, astfel încât să nu fiți nevoiți să atingeți bancnotele care au trecut prin mai multe mâini.

Masca de protecție este nelipsită și câtă vreme așteptați să cumpărați bilet și când intrați în zona de bar sau în sala de cinematograf. Mai mult, există personal care supraveghează respectarea restricțiilor și în cazul în care masca nu acoperă și nasul și gura vi se atrage atenția să o purtați corect astfel încât toți cei care vor să vină la film să fie în condiții de siguranță. Cei care refuză să poarte mască nu sunt lăsați să intre în sala de film.

Toți cei care intră în cinematograf trebuie să își respecte locul de pe bilet, asta pentru că regulile sunt mult mai stricte comparativ cu ce era înainte de pandemie. Între scaunele ocupate trebuie să fie câte un loc liber, excepție fiind copiii cu vârsta de sub 12 ani care sunt însoțiți. Mai exact, doi minori pot sta lângă un însoțitor fără să lase un scaun liber între ei. Tot pentru a fi prevenită îmbolnăvirea, orele la care rulează filmele au fost decalate, iar spectatorii nu se întâlnesc între ei. Mai mult, sălile sunt dezinfectate după fiecare film.

Cum s-au schimbat cinematografele din București din cauza pandemiei
Schimbările și prețurile din cinematografele din România, în contextul pandemiei

Cu cât au crescut prețurile în pandemie

Cine merge la film trece, de obicei, și pe la barul de unde se găsesc băuturi și snacksuri. Cele mai căutate sunt sucurile, berea, popcornul și nachosul cu sos. Prețurile diferă de la un cinematograf la altul, dar și în funcție de zona din țară în care se află. Prețuri accesibile sunt, spre exemplu, la un cinematograf cunoscut din Bârlad. Un meniu cu suc la 750 de ml și 130 de grame de nachos, adică o porție, costă 17 lei. Mai mult, o porție mică de nachos costă 10 lei și vine cu un sos inclus, iar cei care vor să adauge un al doilea sos trebuie să mai scoată din buzunar 2 lei. Un pahar mic de suc, la 350 de ml, costă doar 5 lei, în timp ce un meniu pentru copii cu suc la 330 de ml și popcorn costă 7 lei. Meniul pentru două persoane cu două sucuri de 500 ml și două porții de popcorn de 180 de grame fiecare costă 25 de lei.

Comparativ, un meniu junior la un cinematograf dintr-un centru comercial din sectorul 6 al Capitalei costă 14 lei. Acesta conține o apă plată de 250 de ml și un popcorn mic de 55 de grame. Un meniu mare cu suc la 500 de ml și popcorn costă 19.40 de lei.

La un alt cinematograf, de data aceasta dintr-un centru comercial din sectorul 3 al Bucureștiului, în zilele de miercuri sunt oferte pentru cei interesați să vină la un film. Spre exemplu, un meniu cu popcorn de 120 de grame și un suc la 500 de ml costă 9.90 de lei. Asta în timp ce, în aceeași zi, prețul unui bilet la film este unic: 13,9 lei.

Cât costă un bilet la film

La un centru comercial din apropierea unui parc din sectorul 3 din Capitală, prețurile biletelor variază în funcție de ziua săptămânii în care mergeți, dar și de oră sau condiții. Spre exemplu, un adult care merge la film după ora 17:00 trebuie să plătească, de luni până joi, 25 de lei, în timp ce vineri, sâmbătă și duminică, tot după ora 17:00, trebuie să scoată din buzunar 29.5 lei. Pentru elevi și studenți, la acest cinematograf, prețul unui bilet este unic în orice zi ar săptămânii sau la orice oră: 19 lei. La VIP un bilet costă de luni până joi 74 de lei, iar de vineri până duminică 89 de lei. În weekend, un bilet la VIP la un film 3D este 97,5 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe