Cum reduci costurile curentului electric și cum te ajută statul să devii independent de furnizorul de electricitate

Stefan Daniel 07.08.2019, 16:42
Cum reduci costurile curentului electric și cum te ajută statul să devii independent de furnizorul de electricitate

Toată lumea vrea să cheltuie cât mai puțin pe curentul electric. Se întâmplă asta din cauză că a crescut consumul lui și, implicit, și prețul acestuia. Singura soluție viabilă este să devii independent de furnizorul clasic de electricitate, dar o să te coste o avere. Avantajul este că îți vei amortiza cheltuiala în câțiva ani și te ajută și statul în acest sens.

Nu o face din mărinimie, ci pur și simplu e obligat de anumite prevederi ale Uniunii Europene, care îndeamnă statele membre să dezvolte metodele alternative de producere a energiei electrice, adică se mizează pe energia regenerabilă, nepoluantă.

Cât de costă să devii independent de furnizorul de electricitate și care sunt avantajele

Cum reduci costurile curentului electric și cum te ajută statul să devii independent de furnizorul de electricitate
Panourile solare sunt viitorul

În acest articol, voi vorbi pe scurt despre instalarea panourilor solare, care este cea mai accesibilă și mai eficientă metodă alternativă de a-ți produce singur electricitate, fără să mai depinzi de un furnizor care ți-o vinde la un preț relativ mare.

Pentru un consumator casnic, costurile instalării unui sistem de zece panouri fotovoltaice care produc 3 kWh de electricitate este de aproape 5.000 de euro. Da, e mult, aproape 5% din costul total al unei case, dar avantajele se vor vedea puțin mai târziu.

Un astfel de sistem de panouri solare poate asigura 70 – 80% din cantitatea totală necesară de electricitate de care are nevoie o casă decentă, care nu are consumatori mai mari decât frigidere sau aparate de aer condiționat (cam acestea ar fi aparatele electrocasnice energofage). Costurile se vor amortiza în vreo cinci ani. În orice caz, există posibilitatea de a nu te rupe complet de un furnizor de electricitate, iar energia pe care o produci din panouri, care va fi în plus, să i-o vinzi acestuia (doar lui).

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Un sistem de panouri solare are o durată de viață de 20 de ani, în condițiile în care nu au parte de niciun eveniment nefericit. Este transmisibil și crește valoarea unei locuințe.

Avantajul energiei oferite de un furnizor ca Enel ar fi faptul că ai parte de energie constantă (excepție fac rarele pene de curent). Dacă însă, stai într-un loc izolat sau unde sunt pene dese de curent, mai ales când e vreme rea, eu cred că panourile solare te pot ajuta să compensezi aceste lipsuri. Aici intervine statul.

Cum te ajută statul să devii independent de furnizorul de electricitate dacă e departe de casa ta

Cum reduci costurile curentului electric și cum te ajută statul să devii independent de furnizorul de electricitate
Independența energetică de poate costă vreo 5.000 de euro

Sunt zone unde este dificilă aducerea electricității din partea unui furnizor. Atunci, trebuie să te descurci singur, dacă ai ales să locuiești într-o zonă izolată.

La Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) se pot depune cereri de finanțare nerambursabile pentru instalarea unor sisteme de panouri fotovoltaice. AFM a prelungit termenul până pe 11 octombrie, deci ai timp, mai ales că nu prea se înghesuie românii să facă asta.

Din costul total al sistemului, statul acoperă un procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei cu tot cu TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

Ce cheltuieli sunt acoperite de către stat:

1. Cheltuielile pentru achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, care are următoarele componente:

  • panouri fotovoltaice;
  • invertor;
  • materiale conexiuni;
  • structura de montaj a sistemului;
  • modul de comunicație;
  • contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
  • tablou electric pentru curent continuu/curent alternativ.

2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

Iar în final, ca un detaliu important: nu mai ai nevoie de autorizație de construcție pentru a-ți pune panouri solare.

Urmăriți Impact.ro și pe