EXCLUSIV

Cum putem verifica ce cumpărăm de Black Friday. Sorin Mierlea, InfoCons: „Este extrem de important într-o perioadă în care veniturile sunt mai mici, să fim mai atenți”

Gabriela del Pupo 11.11.2022, 12:39
Cum putem verifica ce cumpărăm de Black Friday. Sorin Mierlea, InfoCons: „Este extrem de important într-o perioadă în care veniturile sunt mai mici, să fim mai atenți”

Deși unele campanii au demarat mai devreme, oficial de astăzi începe perioada de reduceri de Black Friday, care va dura câteva săptămâni, comercianții având posibilitatea de a prelungi reducerile până la lichidarea stocurilor incluse în promoții. Anul acesta, mai mult ca niciodată cumpărătorii trebuie să fie foarte atenți și la cât consumă un produs electronic sau electrocasnic, mai ales că prețurile la energie sunt așteptate să crească.

Impact.ro a stat de vorbă cu Sorin Mierlea, președintele Asociației Info Cons, care spune că dacă nu facem calculul de consum în timp riscăm să achiziționăm la un preț redus dar să plătim în timp dublu sau triplu în facturi.

„Prețul real al produsului  înseamnă consumul de curent pentru măcar cei doi ani de zile de garanție”

InfoCons a îmbunătățit aplicația sa gratuită pentru a permite efectuarea unor calcule rapide atunci când vrem să schimbăm electrocasnicele din apartament. Astfel lunar se vor transmite informări lunare către ANPC cu privire la monitorizările efectuate și neconformitățile constatate ce au rezultat în urma activității de monitorizare și supraveghere a pieței din perspectiva etichetării energetice a produselor electronice și electrocasnice.

Oferte eMag de Black Friday

„Prețul real al produsului este un preț care înseamnă atât achiziția produsului, cu o reducere semnificativă sau nu de Black Friday, dar foarte important, consumul de curent pentru măcar cei doi ani de zile de garanție.

Aplicația te ajută scanezi eticheta produsului înainte de a-l cumpăra, să ai toate informațiile ca și caracteristici tehnice, ai un calculator în care pui cât te costă pe tine, în funcție de furnizorul pe care îl ai, și contract, și îți dă exact cât costă pentru frigiderul respectiv, televizor, mașină de spălat, aer condiționat, ce înseamnă ca și consum total costul de curent. Să poți să faci un preț real.

Dacă plătești un frigider cu 800 de lei și curentul 2 ani de zile este 250 de lei, versus unul care te costă poate 825 de lei și curentul te costă doar 75 de lei. Este important să faci un preț total pentru produs, pentru că prețul unui produs electronic sau electrocasnic ar trebui să înțelegem că nu este doar prețul de achiziție.

Mai ales în această perioadă în care curentul a crescut foarte mult și va crește probabil și în perioada următoare, cred că este important să luăm în calcul și tot ceea ce înseamnă costurile aferente produsului respectiv, măcar în cei 2 ani de garanție pe care îl are produsul în momentul în care îl achiziționezi.”,  spune Sorin Mierlea.

Sorin Mierlea

 

Atenție la produsele neconforme: „De cele mai multe ori la știri aflăm cam după o săptămână, două”

În dorința de a avea reduceri mari la prețuri unii comercianți vor importa și produse care odată descoperite ca fiind neconforme, pot fi retrase de pe piață. O informare corectă implică verificarea acelor produse asupra cărora avem dubii sau în cazul jucăriilor implică o doza de risc pe care nu o putem identifica cu ușurință.

Vezi aici oferta eMag de Black Friday

„Avem de asemenea în timp real tot ceea ce înseamnă partea de alerte rapide ale Uniunii Europene atât pe partea de produse agroalimentare cât și pentru alte tipuri de produse, cu fotografia produsului, că este vorba de o jucărie, un produs electrocasnic, o piesă de autovehicul sau un produs cosmetic. Este important să facem o astfel de verificare, dacă aflăm că este neconform putem face sesizare direct din aplicație.

De cele mai multe ori la știri aflăm cam după o săptămână, două.”, spune specialistul.

Perioada de reduceri abia a început, „se mai prelungește 2 săptămâni Black Friday, după vine Moș Nicolae, Crăciunul, o vom ține dintr-o reducere în alta, dintr-o ofertă sau promoție în promoție și atunci este extrem de important într-o perioadă în care calitatea vieții și veniturile sunt mai mici, să fim mai atenți.”

Acesta a mai precizat că tot în aplicație se poate găsi o bază de date cu toate numerele de urgență atât la nivel național cât și la nivel județean, pentru toate tipurile de probleme de la achiziționarea de bunuri și servicii până a situații dificile pe care le-am putea întâmpina. Informările sunt făcute în toate limbile minorităților, dar și în ucraineană.

InfoCons sfătuiește consumatorii care doresc să achiziționeze produse în perioada Black Friday să:

– monitorizeze timp de 30 de zile prețurile produsului pe care doresc să îl achiziționeze, pentru ca reducerea să fie una reală;
– verifice la momentul achiziției dacă produsul se află pe stoc;
– verifice dacă prețul afișat este integral (conține sau nu TVA);
– fie atenți dacă prețul include și costurile de livrare ale produsului ;
– verifice, înainte de a trimite comanda, dacăp prețul fiecărui produs din coșul de cumărături este același cu prețul redus indicat atunci când a fost
ales produsul. Comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii. Pe website-ul acestuia trebuie publicate o serie de informații:
-Datele de identificare (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc);
-Caracteristicile esențiale ale produsului;
-Prețul cu toate taxele incluse;
-Cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
-Modalitățile de plată și de livrare;
-Perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului;
-Durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea
curentă sau periodică a unui produs;
-Existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului. Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absolută sau în procent
trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice:
-fie prin mentionarea noului preț langă pretul anterior, barat;
-fie prin mențiunile „preț nou”- „pret vechil” lângă sumele corespunzătoare;
-fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare lângă prețul anterior, barat

Cum poate fi verificat un produs electrocasnic?

Aplicația face posibilă scanarea codului QR de pe eticheta energetică a produselor electrocasnice și a dispozitivelor electronice, pentru aflarea informațiilor precum:
-Calculator pentru consumul de energie;
-Clasa energetică;
-Producător;
-Informații Generale;
-Compararea cu alte produse similare;
-Reciclare;
Posibilitatea de a depune o sesizare.
Din categoria produselor electrocasnice și a dispozitivelor electrice ale căror coduri QR pot fi scanate cu Aplicația Gratuită InfoCons fac parte:
-Frigidere;
-Mașini de spălat vase;
-Mașini de spălat haine;
-Uscătoare;
-Televizioare și monitoare pentru computer.

Astfel, prin scanarea codului QR de pe eticheta energetică pot fi comparate informațiile generate de aplicație cu informațiile înscrise pe produs, pentru a observa dacă produsul respectiv se încadrează într-adevăr în clasa menționată pe etichetă sau dacă, dimpotrivă, informațiile diferă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...