Cum poate face un copil performanță la înot. Cât costă cursurile și de ce echipament are nevoie

Emanuela Pană 23.06.2022, 17:58
Cum poate face un copil performanță la înot. Cât costă cursurile și de ce echipament are nevoie

Cum poate face un copil performanță la înot și cât costă cursurile. Înotul face parte din categoria celor mai benefice sporturi pentru dezvoltarea copiilor, fapt pentru care nu-i de mirare că, în ultima perioadă, numărul micuților care merg la bazine a crescut foarte mult. Află în cele ce urmează cum poate face un copil performanță la înot, dar și detalii legate de preț și echipamente.

De la ce vârstă poți da copilul la înot 

La câteva luni după începerea cursurilor de înot, unii copii se îndrăgostesc de acest sport, manifestându-și dorința de a-l practica mai des și mai bine, îndeosebi când printre colegii de bazin se regăsesc copii cu un nivel avansat, care fac parte din echipa de performanță.

Înotul este un sport frumos și benefic pentru cei mici, în cadrul căruia este încurajat atât spiritul de echipă, cât și performanțele individuale. Vârsta la care ar fi ideal ca un copil să fie dat la cursuri de înot este de 3-4 ani, întrucât atunci copiii sunt receptivi, încântați de înot și, în plus, au destul timp să se pregătească până la primul lor concurs.

În cât timp învață un copil să înoate

Desigur, vârsta variază de la copil la copil, dar dacă-ți dorești cu adevărat ca cel mic să devină un înotător competent (care se deplasează independent prin apă, lin și eficient, cu o tehnică bună) doi ani de lecții reprezintă cerința minimă.

Cum poate face un copil performanta la inot
Ce trebuie sa stii daca micutul tau vrea sa faca inot de performanta

Dacă micuțul tău este încântat de acest sport și te gândești că ar fi bine să treacă la următoarea etapă, cu antrenamente mai dese în grupele de performanță, este important să ții cont de câteva idei de bază, despre care vom vorbi în continuare, înainte de a lua o decizie.

Cum poate face un copil performanță la înot

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a-l înscrie pe copil în echipa de performanță este să te asiguri că e ceea ce își dorește. În primă fază, poți opta pentru un abonament cu mai multe ore de înot pe săptămână, pentru a vedea cât de repede se acomodează cu noul program, dar și în ce măsură îi place.

Totodată, ar fi bine ca, în această etapă, să vorbești cu instructorul de înot care se ocupă de micuț și care este în măsură să îi evalueze performanțele în vederea unei recomandări privind viitoarea evoluție.

Cum alegi antrenorul de înot potrivit pentru copil

Un alt aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este să găsești un antrenor bun, care să-l ajute pe copil să crească. Întrucât acesta se va ocupa de evoluția prichindelului, fiind unul dintre mentorii lui, este important să fie o persoană deschisă și implicată.

Siguranța în apă este un alt aspect cheie când vine vorba despre practicarea acestui sport, astfel că, oricât de bine ar ști să înoate, copilul trebuie învățat că siguranța sa în apă primează în fața oricărei provocări. De multe ori, după ce puștiul învață tehnicile de înot și ajunge să se descurce foarte bine în apă, apare tentația de a se aventura în locuri nepotrivite sau de a face mișcări care l-ar putea pune în pericol. Stabilește de la început cu copilul că un astfel de comportament este interzis și că siguranța lui în apă este esențială.

De ce echipament are nevoie un copil la înot

Pe lângă mai multe ore petrecute în bazin, înotul de performanță presupune și un echipament adecvat. Cele obițnuite se vor uza mult mai repede, astfel că, dacă vrei ca micuțul tău să facă înot de performanță, este necesar să-i cumperi echipamente produse special pentru copiii care fac înot constant.

Echipament necesar la cursurile de înot:

  • costum înot;
  • cască înot;
  • ochelari înot;
  • șlapi;
  • prosop.

Alte materiale de care copilul tău va avea nevoie la început sunt: placă de înot, baghetă sau plutitor. De regulă, acestea sunt asigurate de clubul de înot.

Cât costă cursurile de înot 

Prețul abonamentelor variază în funcție de mai mulți factori, de la un club de înot la altul, multe dintre ele practicând reduceri avantajoase. Există grupe de începători, semi-avansați, avansați și de performanță, iar prețurile diferă în mod evident.

Dacă vorbim despre un abonament pentru cursurile de performanță, trebuie să știm că vorbim implicit de antrenorul ales și tipul antrenamentului: polo/natație. Un tarif orientativ pentru un astfel de curs este de 500 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe