Cum începem anul din punct de vedere meteorologic. Ce se întâmplă cu vremea în ianuarie 2021

Iancu Andreea / 26.12.2020, 11:11
Cum începem anul din punct de vedere meteorologic. Ce se întâmplă cu vremea în ianuarie 2021

Anul 2020 este pe cale să se încheie, iar meteorologii vorbesc deja despre prognoza meteo pentru începutul noului an. Află cum va fi vremea în ianuarie 2021, conform anunțului făcut de ANM.

Finalul de an aduce temperaturi mai ridicate

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au transmis care sunt valorile termice așteptate în perioada imediat următoare. Deși ne aflăm în perioada rece a anului, temperaturile din intervalul 28 decembrie – 4 ianuarie vor depăși valorile normale pentru această iarnă. Astfel, în majoritatea regiunilor, termometrele vor indica temperaturi pozitive, care se vor remarca cu precădere în zona de sud-est a României.

Chiar dacă unii își doresc să se bucure de venirea ninsorilor, meteorologii ne dau vești proaste în acest sens. Din cauza regimului termic crescut, precipitațiile resimțite nu vor avea caracter de ninsoare. De asemenea, ele vor fi prezente doar izolat în regiunea Carpaților Meridionali, unde precipitațiile vor fi excedentare. Așadar, anul 2020 se încheie cu o vreme bună și caldă, anormală pentru această perioadă.

Prima săptămână din 2021, la munte, vine cu o vreme mai caldă decât cea normală. Astfel, media anunțată de ANM va fi cuprinsă între 1 și 4 grade Celsius. Cu toate acestea, minimele din regiunile montane vor ajunge la valori între -4 și 2 grade. Ulterior, se va instala un proces de răcire treptată, iar valorile din timpul zilei vor scădea spre o medie de -2 și 0 grade Celsius, în timp ce noaptea se vor înregistra temperaturi situate între -6 și -4 grade Celsius.

În ciuda perioadei de iarnă, vremea se menține caldă foto - Pexels
În ciuda perioadei de iarnă, vremea se menține caldă
foto – Pexels

Cum va fi vremea în ianuarie 2021

Vremea frumoasă se va menține și la începutul anului viitor, când specialiștii anunță temperaturi medii ale aerului mai ridicate decât cele normale, înregistrate în același interval. Astfel, perioada 4 – 11 ianuarie va fi marcată de valori termice crescute, dar și de cantități excedentare de precipitații în regiunile extracarpatice și în zonele montane sau sub-montane din regiunea de sud a țării. În restul teritoriului, acestea vor fi normale pentru acest interval.

Săptămâna 11 – 18 ianuarie prezintă valori puțin mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă de timp. Temperaturile crescute se vor resimți pe suprafața întregului teritoriu. În schimb, meteorologii anunță un regim pluviometric apropiat de normal pentru toate regiunile României în această perioadă de timp.

Valorile termice medii se vor păstra ușor mai crescute și în intervalul 18 – 25 ianuarie, când la nivelul întregii țări vremea va fi una caldă. Totodată, specialiștii anunță că precipitațiile își vor face simțită prezența în majoritatea regiunilor țării. Cu toate acestea, local, în nord-vestul teritoriului, cantitățile de precipitații vor fi excedentare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI