Cum îi pedepsea Nicolae Ceaușescu pe cei care alegeau să se distreze în loc să muncească. Gestul umilitor de care aveau parte românii

Redacția IMPACT 02.10.2019, 14:30
Cum îi pedepsea Nicolae Ceaușescu pe cei care alegeau să se distreze în loc să muncească. Gestul umilitor de care aveau parte românii

Sunt multe povești din perioada comunismului, iar una dintre ele spune că statul te lua de pe stradă și-ți găsea un loc de muncă. Unii, însă, alegeau să se distreze, în loc să muncească. Iar Nicolae Ceaușescu nu tolera acest tip de comportament.

Nicolae Ceaușescu nu tolera comportamentul specific tinerilor, care preferau să se distreze, în loc să meargă la muncă sau să studieze. E motivul pentru tinerii surprinși în baruri sau cafenele intrau în dizgrația dictatorului.

Miliția era cea care se ocupa de tinerii care nici nu munceau, nici nu studiau. Deși existau puține locuri de distracție în acele vremuri, tinerii nu reușeau să fugă de ochii vigilenți ai milițienilor.

Nicolae Ceaușescu avea ordine clare în acest sens.

Cum îi pedepsea Nicolae Ceaușescu pe cei care alegeau să se distreze în loc să muncească

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, nu tolerau distracția în perioada comunismului. Românii se adunau pe ascuns pentru a sta la o bere sau la o cafea. Cei care aveau ghinion, erau prinți de Miliție.

Dovadă stă mărturia lui Șerban Damaschin, inginer, care a povestit cum a fost luat o dată cu duba de la o sală de jocuri mecanice. Acesta își amintea cum avea doar 17 ani pe atunci și nu avea ce să caute într-un bar de zi.

„Eram cu niște amici, ne-au luat pe toți la miliție. Ne-au ținut acolo vreo oră sau două. Mi-au luat adresa și m-au pus să-l chem pe tata, să vină să mă ia. Le-am zis că «tata vine seara târziu, nu poate. Mi-au dat drumul. Odată, ne-au prins în parc niște caralii (n.r.: milițieni), în timp ce beam alcool. Unul mi-a dat o palmă, că eram, cică, gură-mare. M-a întrebat la ce adresă stau. Eu, șmecher, i-am zis că nu mai țin minte precis, dar stau, așa, într-un cartier cu nume de anotimp. M-a lăsat, i-a fost frică să verifice”
Ștefan Damaschin

Urmăriți Impact.ro și pe