Cum faci un cocktail pe gustul tău cu ingrediente de 200 de ani. Istoria fascinantă din spatele House of Angostura

Alexandru Puiu 27.02.2024, 18:13
Cum faci un cocktail pe gustul tău cu ingrediente de 200 de ani. Istoria fascinantă din spatele House of Angostura

Întreaga istorie a cocktailurilor și domeniul mixologiei în particular ar fi avut o cu totul altă față în 2024 fără House of Angostura.

Cu o istorie de aproape 200 de ani în spate, Angostura Bitters este prima sticluță pe care ai cumpărat-o când ai vrut să faci un Old Fashioned, un Manhattan și multe alte rețete clasice, moderne sau cât se poate de originale. Între timp, micuțul producător din Caraibe a devenit un titan al industriei distilatelor cu un portofoliu vast de produse, începând cu rom de diferite vârste, rom condimentat – Tamboo, dar și, pe lângă Bitters, un Amaro fascinant de aromat – Amaro di Angostura.

Revenind însă la Angostura Bitters, această sticlă este extrem de importantă într-un bar, fiind considerată adesea un ingredient esențial în arta mixologiei. O tinctură concentrată, cu o istorie ce datează din 1824, sticluța ce pare învelită în ziar este cunoscută pentru capacitatea sa de a echilibra și a adăuga profunzime și complexitate cocktailurilor. Cu doar câteva picături, Angostura Bitters poate transforma băuturi simple în creații sofisticate și memorabile. Este un element de bază în rețete clasice precum Manhattan, Old Fashioned și Whiskey Sour, fiind indispensabil în orice bar care dorește să ofere o gamă largă de cocktailuri de calitate.

Daniyel Jones - House of Angostura Ambasador
Daniyel Jones – House of Angostura Ambasador

Istoria House of Angostura la aproape 200 de ani de la fondare

The House of Angostura® se pregătește să sărbătorească în timp ce a pornit deja numărătoarea inversă pentru aniversarea a 200 de ani, ce va avea loc în 2024. La doar câteva săptămâni de la începutul noului an, House of Angostura își intensifică pregătirile pentru un an întreg de festivități în cinstea bicentenarului său.

2024 va fi un an extraordinar pentru The House of Angostura, deoarece sunt planificate în întreaga lume lansări de noi produse, ediții limitate comemorative și petreceri aniversare incredibile. Trinidad și Tobago este o țară cunoscută pentru abilitatea de a organiza petreceri unice, după cum o pot atesta scenele sale de la Carnaval. Angostura va duce această energie legendară și vibrantă mai departe în cadrul sărbătorilor sale aniversare la nivel internațional. În acest an istoric, The House of Angostura se va alătura unui grup de elită de companii care a reușit să își mențină cu succes relevanța în fața fiecărei noi generații de consumatori timp de 200 de ani, inovând continuu și dezvoltându-și moștenirea.

Fiecare strop de bitter Angostura spune o poveste bogată de două secole. Brandul iconic de bitter s-a născut în 1824, când a fost formulat pentru prima dată ca tinctură medicinală în Venezuela de către Dr. Johann Seigert, chirurg general în armata revoluționară a lui Simon Bolivar. În anii 1870, cei trei fii ai doctorului Siegert s-au mutat în Trinidad, unde Angostura a fost produsă de atunci după rețeta exactă din 1824.

În anii 1950, în urma succesului înregistrat de bitter, Angostura a decis să aplice know-how-ul și pasiunea sa pentru amestecuri în crearea unei game de romuri speciale. Acum se mândrește cu unul dintre cele mai premiate portofolii de romuri din lume. Astăzi, Angostura este una dintre bijuteriile coroanei din Trinidad și Tobago, iar istoria de aproape două secole este o dovadă a curajului, a dinamismului și a determinării companiei.

În ultimii 200 de ani, Angostura s-a extins de la bitter și rom la alte băuturi spirtoase, precum și la băuturi cu sau fără conținut redus de alcool. La 183 de ani de la bitterul aromatic original, Angostura a introdus bitterul de portocale Angostura, iar cea mai recentă inovație a lor, bitterul de cacao Angostura, lansat în 2020, contribuie la susținerea supraviețuirii bijuteriei agricole indigene din Trinidad și Tobago, cacao Trinitario, și oferă un viitor sustenabil micilor cultivatori de cacao organică.

Directorul executiv al House of Angostura, Laurent Schun, subliniază: „Pentru orice companie, atingerea a 200 de ani de existență este o realizare incredibilă. Suntem foarte mândri și foarte entuziasmați că ne apropiem de anul bicentenarului. Avem atât de multe planuri pe care suntem pe cale să le punem în aplicare, inclusiv câteva produse noi și interesante. 2024 va fi o perioadă de 366 de zile de sărbătoare. În ceea ce privește următorii 200 de ani, viitorul pare luminos pentru Angostura”.

Romurile îmbătrânite House of Angostura prezentate de Daniyel Jones
Romurile îmbătrânite House of Angostura prezentate de Daniyel Jones

Cum faci un cocktail cu Angostura rom alb, rom de șapte ani și Angostura Bitters

Mai jos voi detalia un cocktail original inspirat într-o oarecare măsură de Zombie, un alt mix pe care, în funcție de rețeta la care apelezi, are tot vreo 10 ingrediente. Diferența majoră este că am optat exclusiv pentru romuri Angostura, dar și un mix de alte ingrediente clasice în cultura băuturilor de tip tiki, Falernum, AllSpice Dram, limetă, ananas, fructul pasiunii.

În orice caz, rețeta completă o poți vedea mai jos și recomand mixul să fie servit peste gheață pisată. În acest scop, dacă nu ai un aparat cu manivelă, o poți pune într-un săculeț textil sau sacoșă textilă și o pisezi cu ajutorul unui ciocan de șnițele. Ca alternativă, o poți pune și la blender pentru câteva secunde, dar prefer rezultate obținute prin varianta mecanică.

Light as a Feather (Ușor ca o pană)

30ml Rom Alb House of Angostura Reserva 3 ani

30ml Rom maturat 7 ani Angostura Rums

20ml Golden Falernum The Bitter Truth

7,5ml Pimento Dram All Spice The Bitter Truth

15ml Lichior de Cafea Cold Brew Mr Black

30ml suc proaspăt de limetă

20ml Sirop de fructul pasiunii, recomand Monin Passion Fruit

60ml Pineapple Juice

2ds Angostura Aromatic Bitters

2ds Cocoa Bitters Angostura

Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu ajutorul un shaker cu gheață timp de 10 – 15 secunde. Se strecoară cocktailul într-un pahar cu gheață mărunțită sau pisată. Se completează cu gheață, se decorează cu mentă proaspătă, jumătate de fructul pasiunii, cireșe amarene și coajă de limetă.

Notă:Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash” sau ”ds”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe