EXCLUSIV

Cum explică istoricii români dorința Federației Maghiare de Fotbal de a promova simbolul Ungariei Mari la meciurile oficiale: „Li se predă la școală că ei au adus lumina”

Alexandru Catalan 22.03.2023, 19:23
Cum explică istoricii români dorința Federației Maghiare de Fotbal de a promova simbolul Ungariei Mari la meciurile oficiale: „Li se predă la școală că ei au adus lumina”

Anunțul, potrivit căruia Federația Maghiară de Fotbal ar fi primit acceptul forului european de specialitate, UEFA, de a arbora simbolul „Ungariei Mari”, la partidele oficiale ale naționalei sale de fotbal, i-a luat prin surprindere pe români. În exclusivitate pentru Impact.ro, istoricul ardelean Ioan Aurel Pop, în prezent președintele Academiei Române, ne-a explicat ce se ascunde în spatele cererii și simbolismului pretins de partea maghiară.

Istoricul Ioan Aurel Pop: ”Multe țări din regiunea noastră s-au visat „mari”!”

Contactat de reporterii Impact.ro, istoricul ardelean Ioan Aurel Pop, în prezent președintele Academiei Române, ne-a explicat ce se ascunde în spatele cererii și simbolismului pretins de partea maghiară: „Trăim într-o parte a lumii în care țările visează să fie mari, să-și lărgească teritoriul.

Nu doar România a fost mare, nu doar Ungaria se visează mare, dar avem și cazul Albaniei Mari sau pe cel al Bulgariei Mari. Personal, în cazul nostru nu agreez expresia România Mare, ci pe cea de România reîntregită. De aceea se poate spune că durerile noastre se regăsesc și în cazul vecinilor noștri!”, deschide cunoscutul istoric descifrarea sensibilului caz.

Istoricul Ioan Aurel
Istoricul Ioan Aurel

”Din partea statului român, nu știu dacă îi mai controlează cineva!”

El apreciază însă că, dintre toate popoarele din regiune, ungurii au fost cei mai constanți pe acest subiect, cel al ideii patriotic-națională: „Indiferent de regimul politic care le-a condus țara, fie că a fost vorba despre extrema stângă, cum a fost cazul lui Bela Kun, la finele Primului Război Mondial, fie extrema dreaptă a lui Horthy, din perioada interbelică și din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ungurii nu și-au schimbat acest deziderat, potrivit căruia ar fi un neam cu un cuvânt greu de spus.

Ei își învață copiii la școală că ungurii au fost în această regiune un factor culturalizator, de primă mărime, că ei au fost cei care au adus lumina și au reprezentat elementul de civilizație în bazinul carpatic.

Și au și alte terminologii care nu se mai folosesc în istorie, încă din veacul al XIX-lea. Vă spun asta după ce am mai citit, fiindcă cunosc limba ungară, unele manuale de istorie a maghiarilor din școlile din Ardeal, acolo unde predarea se face exlusiv în limba lor maternă. Din partea statului român, nu știu dacă îi mai controlează cineva!”, mai susține acesta, pentru Impact.ro.

”Nicăieri, în aceste regiuni, ungurii nu au fost niciodată factorul majoritar”

Ioan Aurel Pop amintește că, în istorie, Regatul maghiar vecin a avut, cu secole în urmă, și peste 350.000 de kilometri pătrați, datorită alianțelor de familie sau militare: „Să ajungi de la 350.000 de kilometri pătrați, la o țară de doar 93.000 de kilometri pătrați, nu e deloc ușor.

Fiindcă astăzi nu mai există în interiorul Ungariei nici Croația, nici regiuni din Slovacia sau Ucraina, nici Voievodina și nici Transilvania, care rămâne indiscutabil perla coroanei. Dar nimeni nu le spune generațiilor viitoare de maghiari, la școală, că, nicăieri, în aceste regiuni, ungurii nu au fost niciodată factorul majoritar”, mai indică Ioan Aurel Pop.

Citește și Moment istoric în județele de la granița României cu Ungaria. Maghiarii sunt atrași să vină în țara noastră!

Românii nu au reușit încă să găsească „antidotul”: ”Au încercat nume sonore, nu pigmei, cum suntem noi”

Pe de altă parte, președintele Academiei Române recunoaște și că românii nu au găsit un antidot al acestei povești: „Au încercat nume sonore ale istoriei noastre, nu pigmei, cum suntem noi, să facă ceva în această direcție, dar fără succes. Și Nicolae Iorga și Nicolae Titulescu, ca să dau doar două nume, și-au propus asta, însă chestiunea a ajuns până la noi! Și va continua și în vremea copiilor noștri.

În urmă cu doar câțiva ani, au încercat să vină cu covor țesut în mod tradițional la Bruxelles, tot legat de Ungaria Mare, un fel de peretar, dar, după ce s-a aflat ce conține, am protestat și am reușit să evităm un subiect delicat”.

Citește și Maghiarii sfidează țările vecine. Unde va apărea harta „Ungariei Mari”, totul a pornit de la gestul premierului Viktor Orban!

Urmăriți Impact.ro și pe