SPECIAL

Cum arăta viața de noapte a Bucureștiului interbelic. Bucureștenii se adunau la „Hollywood-ul românesc”

Beatrice Dumitru 17.07.2022, 08:00
Cum arăta viața de noapte a Bucureștiului interbelic. Bucureștenii se adunau la „Hollywood-ul românesc”

Perioada interbelică desemnează intervalul de 21 de ani între cele două războaie mondiale, 1918-1939. În aceată perioada, în București, cafenelele, restaurantele și localurile la modă din centru, de pe Calea Victoriei și de pe Bulevardul Elisabeta, aveau mare căutare pentru petrecerea timpului liber.

Nopțile în Bucureștiul interbelic

Muzica și petrecerile din Bucureștiul interbelic au avut un farmec aparte si au reprezentat, probabil, una dintre cele mai fericite perioade din viata orașului. În centrul Capitalei se aduna lume de toate felurile, de la cea mai bună și mai inofensivă, până la clientela polițiilor, a caselor de rendez-vous sau a fumătorilor de opiu.

Ziariștii acelei perioade descriu ingredientele distracțiilor nocturne pe care Bucureștiul de odinioară le dezvăluia la orice pas. Serile începeau în zona de cinematografe, numită și „Hollywood-ul românesc”, iar apoi lumea se muta în restaurante în care se cânta jazz sau muzică lăutărească.

Cum arăta viața de noapte a Bucureștiului interbelic. Bucureștenii se adunau la „Hollywood-ul românesc”
Distracție în Bucureștiul interbelic. Sursa foto: Historia

Tot în centru existau numeroase varieteuri, „Carlton Bar”, „Chat Noir”, „Alcazar”, „Zissu”, „La peștele viu”, care promiteau clientelei cosmopolite numere artistice noi în fiecare seară. în apropiere de Calea Victoriei se afla bufetul „Automat”, care propunea meniuri de tip fast-food și în schimbul fiselor servea sandvișuri, crenvurști și băuturi. Bufetul occidental, „mut și mecanic” nu era însă pe gustul tuturor, căci „românului îi place după un pahar-două, să înjure chelnerul și să vorbească politică cu „jupânul”!

Cele mai căutate locuri de către bucureșteni

Un alt loc unde se distrau bucureștenii era „Simplon”, un reastaurant „de mâna a doua dar curat și bogat în artiste”, situat pe strada Câmpineanu, care ziua era cafenea iar seara varieteu, unde puteau fi surprinse personaje din lumea bună a capitalei, alături de interlopi și vicioși, cufundați în aceeași atmosferă.

Intrarea este blocată de o perdea de pluș mare, groasă, roșie, conturând un fel de marchiză în care garderobiera păzește pălăriile și face ochi dulci, picolii așteaptă biletele de dragoste, alunăreasa și florăreasa își fac socotelile iar artistele, aranjamentele discrete ale conchistelor”, potrivit Historia.

Spre dimineață, petecerile adevărate, „de care și Bachus ar fi fost gelos”, se încingeau departe de centru, în localurile fără pretenții precum „Varieteul familial al lui Nae Florian”, din Calea Griviței. Aceste localuri erau o combinație de varieteu, cârciumă și restaurant din care nu lipsea muciza lăutarilor, iar clientela era formată de la scandalagii de meserie, provinciali sau tineri dornici de aventuri, până la vânzători de stupefiante și narcomani.

Aici se serveau „fleici și mititei”, stropite cu vin, coniac și „lichiorul cu miros de unsoare de păr”. Dansatoarele prezentau numere mecanice în timp ce „păsările de noapte” își demostrau talentul de a întreține societatea, aruncând din când în când ochiade muzicienilor.

Dar mai existau și tavernele, care adunau drojdia societății și care erau „locuri de îndoielnică reputație unde omul onest trebuie să bea cafeaua păzindu-și buzunarele și unde polițistul trebuie să intre băgător de seamă cu mâna pe revolver, unde pungașii, spărgătorii și borfașii își plănuiesc loviturile”, notează sursa citată.

Un astfel de local se găsea în cartierul Dudești, pe strada Cantemir. „La cafeneaua mică”, căreia localnicii îi spuneau și Cafe New-York se aduna clienții fideli ai Văcăreștilor.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...