Cum arată o bijuterie de acum 41.000 de ani. A fost descoperită în apropierea României

Iancu Andreea, Ozana Mazilu 26.11.2021, 15:23
Cum arată o bijuterie de acum 41.000 de ani. A fost descoperită în apropierea României

O multitudine de secrete neștiute se ascund în pământ, așteptând echipele de arheologi să le descopere. În urma unei astfel de cercetări arheologice au fost descoperite în ultimii ani mai multe vestigii inedite, printre care și o bijuterie de acum 41.000 de ani. Aceasta se afla situată într-un sit nu foarte îndepărtat de România. De asemenea, descoperirile făcute de specialiști au arătat și fragmente care atestă existența unor rămășițe de oameni de Neanderthal.

O bijuterie veche de 41.000 de ani, descoperită în apropiere de România

Oamenii au încercat să își înfrumusețeze aspectul fizic încă din cele mai vechi timpuri. Pentru unii, bijuteriile erau purtate pe post de totemuri, în timp ce alții foloseau diferite obiecte pentru a se proteja de spiritele rele. O astfel de bijuterie extrem de veche, care datează de acum 41.000 de ani, a fost descoperită în apropiere de România. Cercetătorii au identificat-o în cadrul sit-ului arheologic de la peștera Stajnia, din regiunea poloneză Czestochowa.

Comunitatea arheologică a făcut cercetări în perioada 2008-2010, când au fost descoperite mai multe obiecte inedite. Printre acestea s-a regăsit și un pandantiv din fildeș de mamut. Alături de această bijuterie extrem de veche se aflau și trei molari de om de Neanderthal. Cercetările au dezvăluit o mulțime de aspecte spectaculoase despre multitudinea de oase de animale de cavernă și obiectele confecționate din os de către locuitorii regiunii.

O bijuterie veche de 41.000 de ani a fost descoperită în apropierea României
Bijuteria descoperită de arheologi, în Polonia

Detalii nebănuite despre pandantivul descoperit de arheologi

Cel mai special obiect a fost însă bijuteria, un pandantiv care le-a atras tuturor atenția încă de la descoperirea din 2010. Recent, acesta a fost analizat cu ajutorul celor mai noi tehnologii. Studiul, publicat de revista Scientific Reports, dezvăluia faptul că pandantivul a fost decorat cu 50 de mici adâncituri, în formă de buclă.

Potrivit cercetătorilor, această bijuterie este cel mai vechi astfel de obiect descoperit în zona Eurasiei. Nu este cunoscut motivul pentru care a fost decorată cu acele adâncituri, specialiștii presupunând că ele sunt o reprezentare a vânătorilor reușite sau un element ritualic legat de ciclul Soarelui sau al Lunii. Cu toate acestea, este lesne de observat că procesul de execuție a fost unul minuțios, realizat de mâini dibace.

Cum ar fi putut fi realizat

Bijuteria se încadrează în categoria numită mobiliary art, adică artă portabilă, acest termen fiind utilizat de către arheologi pentru a explica micile bijuterii și obiecte care puteau fi purtate cu ușurință dintr-un loc în altul, în vremuri în care oamenii nu avea încă așezări stabile.

Alături de acest pandantiv, arheologii au descoperit și o unealtă mică, extrem de ascuțită, realizată din os de cal, ce ar fi putut facilita crearea adânciturilor. Descoperirea aceasta face parte dintr-o dezbatere veche, în care s-a încercat explicarea și demonstrarea obiceiului pe care oamenii îl aveau în urmă cu zeci de mii de ani. Aceștia au început încă de atunci să creeze obiecte de artă mai complexe.

Urmăriți Impact.ro și pe