Cum arată insecta denumită după Simona Halep şi cum a reacţionat sportiva când a aflat de iniţiativă. Foto

Andrei Cezar 20.09.2021, 15:50

Un nou tip de insectă, descoperit în județul Constanța, va purta numele Simonei Halep. Cercetători din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, cei care au realizat studiul, spun că numele a fost ales în onoarea sportivei române, mai ales că descoperirea a fost făcută în apropiere de locul unde s-a născut fostul lider WTA.

Cum arată insecta denumită după Simona Halep

Descoperirea a avut loc în zona Caranaua Fetii din județul Constanța, în tipul unui studiu efectuat cu scopul monitorizării populației de vectori din România. Cercetătorii de la Disciplina Parazitologie şi Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară) au reușit să descopere insecta, pe care au denumit-o ulterior Phlebotomus simonahalepae.

Rezultatul studiului a fost publicat în luna august, în prestigioasa revistă de profil  Parasites & Vectors. Coordonatorul studiului, prof. dr. Andrei Mihalca, a precizat că denumirea a fost aleasă în semn de apreciere pentru sportiva din România cu cele mai bune rezultate în tenisul feminin din istorie.

Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată şi, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferinţe chiar despre flebotomi, conferinţă care s-a desfăşurat în Galapagos.

Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, şi i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naştere al jucătoarei noastre de tenis.
Cristina a fost imediat de acord şi ne-am bucurat mult ulterior să primim şi acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de iniţiativa noastră.
Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, explică coordonatorul studiului, Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare.
Cum arata insecta denumita dupa Simona Halep si cum a reactionat sportiva cand a aflat de initiativa. Foto
Cum arata insecta denumita dupa Simona Halep si cum a reactionat sportiva cand a aflat de initiativa. Foto

Ce sunt flebotomii

Flebotomii sunt o specie de țânțari care se regăsesc pe toate continentele, însă cu precădere în zonele cu climă caldă. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om şi animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele.

Între anii 1910 și 1970 au fost evidențiate opt specii de flebotomi pe teritoriul țării noastre. Cercetările derulate în ultimii ani de specialiştii de la USAMV Cluj-Napoca au confirmat prezenţa a şase specii, plus această nouă specie pentru ştiinţă, care a fost denumită în onoarea Simonei Halep.

Cercetătorul științific al proiectului derulat în Caranaua Fetii și finanțat de ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor), Cristina Pop, a vorbit despre descoperirea făcută.

Printre câteva sute de flebotomi colectaţi în zona Canaraua Fetii din judeţul Constanţa, în cadrul studiului din 2018, am observat unul singur, total diferit.
Mi-am dat seama atunci că este un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în ţară. Au urmat apoi câteva investigaţii mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice şi genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru ştiinţă. Având la dispoziţie un singur specimen, am decis la acea vreme să nu publicăm încă datele şi să încercăm să mai colectăm câteva exemplare.
Am continuat astfel colectările în aceeaşi zonă timp de încă două sezoane, în 2019 şi în 2020. Fără rezultat, din păcate. Totuşi, specimenul colectat de noi este fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală şi am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou”, a precizat cercetătorul științific Cristina Pop.