EXCLUSIV

Cum arată bursele de cereale după ce atâtea culturi au fost afectate de secetă? Specialist: „Recolta va fi mai mică cu cel puțin 500-600 de mii de tone”

Gabriela del Pupo 29.07.2022, 12:21
Cum arată bursele de cereale după ce atâtea culturi au fost afectate de secetă? Specialist: „Recolta va fi mai mică cu cel puțin 500-600 de mii de tone”

Fermierii români nu au speranțe foarte mari că vor putea recupera o parte însemnată din culturile de anul acesta, cei care însă vor reuși să scoată producție pot să exporte la prețuri avantajoase. În plan internațional inflația este ținută sub control de marii producători și seceta nu a lovit în toate țările cu aceeași intensitate.

„O scădere de 25% la floarea soarelui, dacă comparăm cu anul trecut”

Impact.ro a stat de vorbă cu Gabriel Razi, consultant pe bursele de cereale, care spune că în acest moment prețurile nu au crescut semnificativ, iar fermierii români vor putea să comercializeze producția de anul acesta la o cotație avantajoasă. Însă seceta va afecta un sfert din producția de floarea soarelui, față de anul trecut, sau chiar mai mult dacă facem o comparație cu alți ani.

„Recoltele de porumb și floarea soarelui sunt deja afectate într-o proporție importantă, prognozele de recoltă sunt în scădere, nu vom reuși cu siguranță să atingem nivelul de productivitate de anul trecut. Ne ajută suprafețele mai mari semănate la floarea soarelui în această primăvară în condițiile în care prețurile i-au încurajat să meargă pe produsul ăsta dar chiar și așa recolta va fi mai mică cu cel puțin 500-600 de mii de tone. O scădere de 25% la floarea soarelui, dacă comparăm cu anul trecut când am avut o producție foarte bună.”

In plan internațional trebuie luată în calcul și strategia de politică monetară pe care o vor avea marile state pentru a ține inflația sub control. Nu este așadar perfect predictibil dacă în câteva luni se va păstra situația de stabilitate pe care o înregistrăm acum.

„Aseară a fost întâlnirea FED, Rezerva Federală Americană, care a majorat dobânzile cu încă 0,75 de procente. Bursele și piața americană nu au reacționat negativ, pare că aceste majorări erau luate deja. Lupta cu inflația devine din ce în ce mai complicată și este posibil să se ia măsuri mult mai dure decât până în prezent.” a mai spus consultantul.

„Transportatorii nu se înghesuie să trimită vapoare pe mare către porturile ucrainene”

Situația de la Marea Neagră rămâne tensionată mai ales că a doua zi după semnarea acordului prin care se angaja să lase navele ucrainene să exporte cereale, Rusia a bombardat portul Odesa. Posibilitatea ca Ucraina să reia exporturile de cereale ar putea oferi și mai multă stabilitate în piață. România este luată în calcul împreună cu celelalte state europene deci nu se pune problema ca mesajele privind producția slabă de anul acesta să aibă vreo influență asupra prețurilor.

„Transportatorii nu se înghesuie să trimită vapoare pe mare către porturile ucrainene luând în considerare riscurile încă sporite în momentul ăsta. Piața cu livrare la Portul Constanța nu arată rău deloc. Față de 1 iulie, prima zi de tranzacționare oficială din noul sezon, avem -7 euro la orz, plus 37 de euro la rapță, 23 de euro la grâul de panificație, minus cinci la floarea soarelui și plus 15 euro pe tonă la porumb.

A crescut piața ușor, nu este foarte mult. Suntem un jucător mic pe piața cerealelor și nu avem o influență atât de mare asupra dinamicii prețurilor, noi suntem luați în considerare pe producția UE. Lumea va produce 1,2 miliarde de tone de porumb, din astea România face 10 milioane, SUA produc 280 de milioane de tone. Stau relativ bine americanii, în ultimele săptămâni situația lor meteorologică s-a îmbunătățit, au toate argumnetele pentru o producție bună.”, mai spune specialistul.

Urmăriți Impact.ro și pe