Cum ar putea România să treacă cu bine peste vârful epidemiei de coronavirus. Raed Arafat face precizări importante

Luiza Moldovan 06.04.2020, 13:51
Cum ar putea România să treacă cu bine peste vârful epidemiei de coronavirus. Raed Arafat face precizări importante

Se poate vorbi de un vârf  al urgenței pandemice în România la mijlocul lunii aprilie. Este opinia lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care mai spune că, pe zi ce trece, spitalele sunt tot mai pregătite.

Raed Arafat avertismentul de care trebuie să țină cont toată lumea
Raed Arafat avertismentul de care trebuie să țină cont toată lumea

O rețea de hypermarketuri a pus la dispoziția statului peste 350 de paturi

În interviul acordat Digi24, Raed Arafat a precizat că această curbă ascendentă ar putea să ducă la o situație similară celei din Italia, desigur, dar că acest lucru depinde de cum crește numărul cazurilor. Arafat a spus că la noi creșterea nu a fost atât de bruscă astfel încât să incapaciteze sistemul sanitar și să fim depășiți și că, în plus, la noi au fost deschise și operaționalizate spitale de campanie precum cel de lângă București, la Ana Aslan, făcut de MApN, și cel de la Constanța.

Pentru pacienții asimptomatici, Raed Arafat a precizat că există o rețea de hypermarketuri care a pus la dispoziția statului peste 350 de paturi. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că „fiecare zi înseamnă un pas făcut înainte pentru a face față unei situații cu care sperăm să nu ne confruntăm„.

„În fiecare zi mai facem un pas”

„Detașăm medici și reparăm ventilatoare”

„Mai dau un exemplu. Preluarea tuturor ventilatoarelor care aveau defecțiuni, și nereparate la spitale. Am atins aproape numărul 190. Sunt deja peste 100 aduse de pompieri la București. S-a alocat o hală și urmează de mâine să începem repararea lor de către firma fabricantă”, a mai spus Raed Arafat.

Arafat a mai spus că are echipe de medici specialiști epidemiologi, terapie intensivă sau UPU, care sunt pregătiți să se ducă pe teren și să-și împărtășească experiența acolo unde este nevoie.

„Am început să detașăm medici, la solicitarea prefecților, a direcțiilor de Sănătate Publică, și cu acordul medicilor care au acceptat detașarea. Toate aceste mișcări ne fac să fim ceva mai bine pregătiți. În fiecare zi se face un pas înainte”.

Urmăriți Impact.ro și pe